18

Csak felnőtteknek

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet. Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését a gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartozik.

2022.11.13. 10:27

A Szövetségi Légügyi Hivatal (FAA) közleménye szerint a Boeing B-17 Flying Fortress és egy Bell P-63 Kingcobra ütközött össze és zuhant a földre 13 óra 20 perc körül. Az ütközés a légierő „Wings Over Dallas” című emlékműsora alatt történt.

Egyelőre pontosan nem tudni hány ember tartózkodott a repülőgépek fedélzetén, és nem sérült-e meg valaki a földön. Ennek ellenére az ABC News egyik producere – egy kolléga beszámolójára hivatkozva – a Twitteren azt mondta, hogy legalább hat ember halt meg a baleset következtében.

Hank Coates, a Memorial Air Force elnöke később azt nyilatkozta az újságíróknak, hogy a katasztrófában érintett legénység családtagjainak támogatásukat ajánlják fel - pontos számot ő sem volt hajlandó mondani, de megemlítette, hogy a B-17-es általában négy-öt fős személyzetet szállított, míg a P-63-ban csak a pilóta számára volt hely.

A helyszínről rengeteg videó készült, a Twitteren több forrásból is látható, hogy a vadászgép belerepül a bombázóba, aminek következtében az a földre zuhant, és a földbe csapódáskor hatalmas tűz- és füstgolyót szállt fel - a nézők sokkot kaptak a látványtól.

A B-17, egy hatalmas négymotoros bombázó, az Egyesült Államok légierejének sarokköve volt a második világháború idején. A Kingcobra amerikai vadászrepülőgépet leginkább a szovjet csapatok használták a háború alatt. A legtöbb B-17-est a második világháború végén leselejtezték, és mára csak egy maroknyi maradt meg, amelyek nagyrészt múzeumokban és légibemutatókon szerepelnek a Boeing szerint.

Az FAA és az NTSB vizsgálatot indított. Az előzetes jelentések a következő napokban jelenhetnek meg, de a teljes eljárás egy éven túl is húzódhat.

Forrás: theguardian.com