Ha leállna a Barátság, akkor is lenne olajunk

2022.11.16. 15:52

Újraindult délután a Barátság kőolajvezeték, ami egy orosz rakétatámadás miatt állt le egy nappal korábban. A kormányinfon ma Gulyás Gergely miniszterelnökséget vezető miniszter elmondta, hogy ha végleg leállna az olajszállítás, akkor is lenne megoldás az utánpótlásra.

Közel egy napon át nem működött a Barátság kőolajvezeték, aminek vonalán rakétatalálat ért egy transzformátort. A vezetéken a szállítás - ugyan a korábbinál kisebb nyomással - de újraindult szerda délután 2 óra körül. A téma a kormányinfon is előkerült, Gulyás Gergely pedig mindenkit igyekezett megnyugtatni, hogy a Barátság nélkül is meg lehetne oldani az ország olajellátását, ha egyáltalán sor kerülne ilyesmire.

" Magyarország energiaellátásának biztonsága nem volt veszélyben azokban az órákban sem, amíg nem volt kőolajszállítás, ugyanis olyan jelentős készletek állnak rendelkezésre, amelyek nyomán az ilyen kimaradások nem veszélyeztetik az energiaellátásunk biztonságát" - ezt már Szíjjártó Péter külügyminiszter mondta Belgrádban, ahol szintén előkerült a téma.

Gulyás egyébként elmondta, hogy a MOL-nak több hónapra elegendő tartaléka van, ha pedig végleg leállna a kőolaj-vezeték, akkor a déli, tengeri útvonalon lehetne megoldani a szállítást, bár az jelentősen lelassítaná a folyamatot.