Figyelmeztet a rendőrség: azért nem úgy megy az, hogy januártól semmilyen iratra nincs szükségünk

2022.11.23. 12:14

2023 január elsejétől változik a jogszabály, innen kezdve sem a jogosítványt, sem a forgalmit nem kell magánál tartania az autósnak, és a rendőrök nem is büntetik meg ezek hiánya miatt.

Ahogy mi is megírtuk, jelentősen könnyít az autósok életén a jogszabály változása január 1-től. Nem kell már pánikba esni, ha véletlenül otthon hagyjuk a forgalmit és/vagy a jogsit, hiszen a rendőrök egy esetleges igazoltatásnál ezen okmányok adatait már a saját központi nyilvántartásukból kérik majd le elektronikus úton, az autó rendszámának alapján. Eddig egyébként nem volt jó ómen ezek nélkül útnak indulni, hiszen 5-től akár 50 ezer forintig is terjedhetett a hanyagságért kiszabott bírság összege.

A rendőrség most arra figyelmeztetett, hogy a szabály változása ugyanakkor nem mentesít senkit az alól, hogy egy igazoltatáskor köteles a személyazonosságát igazolni, tehát továbbra sincs arról szó, hogy okmányok nélkül lehetne közlekedni. 

- Az igazoltatott köteles a személyazonosító adatait hitelt érdemlően igazolni. A személyazonosságot - a személyazonosító igazolványon túl - minden olyan hatósági igazolvány igazolja, amely tartalmazza a személyazonosításhoz szükséges adatokat - idézik az 1994. évi XXXIV. törvény 29. bekezdését. Vagyis hiába nem kell se forgalmi se jogsi, minimum egy személyit azért vigyünk magunkkal az autóvezetéshez.