Ködben így használd a világítást - tanácsolja a rendőrség

2022.11.23. 09:43

A rendőrség baleset-megelőzési közösségi oldalán adott tanácsokat az autósoknak arról, hogy hogyan használják ködben a világítást, különös tekintettel az automata fényszórókapcsolásra.

Hiába világít a fényszóró, az automata hátul nem kapcsol lámpát
Hiába világít a fényszóró, az automata hátul nem kapcsol lámpát

A ködben autózás meglehetősen kényelmetlen tud lenni, a legfontosabb talán éppen ezért a világítás megfelelő használata. Korábban már írtunk a ködlámpa alkalmazásáról, most pedig a rendőrség balesetmegelőzési oldalára került fel egy jótanács, amiben azzal foglalkoznak, hogy hogyan kell használni az automata világítást akkor, amikor a tejfölben vezetünk.

"Az automata világításnak van egy nagy hátránya: kizárólag azt ismeri fel, hogy világos van, vagy sötét, azt viszont nem, hogy jók-e a látási viszonyok, avagy köd korlátozza a kilátást! Márpedig utóbbi igen nagy problémát jelent, hiszen könnyen súlyos kimenetelű utoléréses baleset forrása lehet" - hívják fel a figyelmet, majd hozzáteszik, hogy a legnagyobb gond az, hogy az automata világítás sok autó esetében csak az első lámpákat kapcsolja fel, hátul viszont ilyenkor semmiféle világítás nincs a kocsin. Ez tehát azt jelenti, hogy a mögöttünk haladó már csak az utolsó utáni pillanatban tudja észlelni, hogy éppen van előtte valaki.