Tápászkodik az autópiac, de még a kanyarban sincs

2022.11.23. 16:03

Októberben már 10 százalék feletti bővülést hozott össze az uniós autópiac. A tízhavi adatok azonban még így is 8 százalékos mínuszt mutatnak. A 2019-es számokhoz képest pedig milliós nagyságrendű a lemaradás.

deepblue4you / Getty Images
deepblue4you / Getty Images

Faragott a hátrányából az uniós újautópiac októberben az Európai Autógyártók Szövetségének (ACEA) legújabb adatai szerint. Összesen közel 746 ezer kocsi került az utakra, 12 százalékkal több, mint egy évvel korábban. A négy legnagyobb piacból három is két számjegyű bővülést könyvelhetett el: Németországban 16,8 százalékos, Olaszországban 14,6 százalékos, Spanyolországban 11,7 százalékos volt a növekedés éves szinten. A negyedik kulcsfontosságú piacon, Franciaországban szerényebb, 5,5 százalékos volt a többlet.

Az októberi emelkedés is bőven kevés volt viszont ahhoz, hogy a tízhavi adatokat pluszba húzza. Január és október vége között az uniós piacon ugyanis alig több mint 7,5 millió autó kelt el, 8 százalékkal kevesebb, mint 2021 azonos időszakában. A pandémia előtti szinthez, 2019 első tíz hónapjához képest pedig továbbra is óriási a hátrány: akkor ugyanis majdnem 11 millió autó talált gazdára. A részletes adatok az alábbi adatgrafikán láthatóak.