Megjött a hajó, amivel Európa befűt az oroszoknak

2022.11.25. 12:43

Pontosabban saját magának tud befűteni Európa, így pedig kevésbé függünk majd az orosz gáztól. Befutott ugyanis szerdán a németországi Rügen kikötőjébe az első olyan hajó, ami segít majd a cseppfolyós gáz beszerzésében. De mit tud a Neptune, amitől annyira különleges?

A Neptune az első tagja annak a flottának, amitől Európa azt reméli, hogy idővel segít majd elszakadni az orosz gáztól való függőségtől. Ezt a kitettséget - saját komoly gázkészletek híján - csak úgy lehet enyhíteni, ha Oroszországon kívüli piacokról importáljuk a gázt, amire viszont a vezetékek erősen korlátozott száma és kapacitása miatt részben a tengeri szállítás a megoldás. Csakhogy az óceánon sokkal könnyebb cseppfolyósítva áthozni a gázt, mint természetes légnemű állapotában. A folyékony gázzal viszont nem tudunk befűteni, tehát ezt vissza kell alakítani légneművé. Ezt a technikát tudja a Neptune, amit úszó LNG-terminálnak is neveznek. Hivatalosan egyébként úszó tároló és visszagázosító egység (Floating Storage and Regasification Unit) a neve, ami tökéletesen lefedi, hogy mit is tesz valójában ez a hajó. Nagyon röviden az a feladata, hogy a hajón található berendezések segítségével ott helyben légneművé alakítják vissza cseppfolyós állapotból a gázt, majd ezután táplálják be a vezetékekbe. A folyékony gáz mínusz 160 fokos hőmérsékleten érkezik, innen kell visszamelegíteni olyan hőmérsékletűre, hogy visszanyerje eredeti állapotát. Mind a lehűtés, mind az újbóli felmelegítés nagyon költséges eljárás, ráadásul időigényes is. Erre született megoldásként az úszó-tároló egység. Ennek a megoldásnak az az előnye, hogy a cseppfolyós LNG-t nem kell külön kirakodni és a szárazföldön visszagázosítani, hanem már a hajón el lehet végezni a folyamatot.

Az MTI közlése szerint a szükséges előkészületek után a 280 méter hosszú hajót Mecklenburg-Elő-Pomeránia Lubmin nevű ipari kikötőjébe szállítják, ahol úszó LNG-terminálként fog működni. A németek még idén két hasonló hajó érkezését várják, ezek az Északi-tengeri Wilhelmshaven és Brunsbüttel kikötőjében horgonyoznak majd.