A BMW szerint jobb lehet megtartani és felújítani a régi autóinkat, mint újat venni

2022.11.27. 15:48

A BMW igazán széles választékkal rendelkezik, amely különböző igényeknek megfelelő modelleket tartalmaz – legyen szó sportautókról, családi SUV-kről vagy luxuslimuzinokról. A folyamatos hardver- és szoftverfrissítésekkel az autógyártó mindig frissen és versenyképesen tartja kínálatát, ami lényegében azt jelenti, hogy a szalonokban mindig egy újabb, jobb BMW vár ránk, mindaddig, amíg hajlandóak vagyunk fizetni érte. Kiderült azonban, hogy a cég nem akarja, hogy bármi áron új autót vegyünk, hiszen azzal nagyon nem teszünk jót a környezetnek.

Ez első pillantásra meglepően hangzik, de az ötlet egyenesen a cég egyik vezetőjétől származik. Dernai Monika, a BMW fenntarthatósági vezetője a közelmúltban Londonban beszélt arról, hogyan tudná az autóipar csökkenteni a környezetterhelését és a pazarlást. Dernai ötlete az, hogy a jelenleg használatban lévő, de öregedő járműveket utólagos korszerűsítéssel tartsuk frissen, ahelyett, hogy új autókra cserélnénk azokat. Valójában ezzel az ötlettel nem ők az elsők, a Renault-nál is dolgoznak ilyen megoldáson.

Az alap ötlet az lenne, hogy az autókat eleve úgy terveznék, illetve az utángyártó piac is arra lenne felkészülve, hogy adott, nagyobb egységeket egyben lehessen cserélni. Ha például a belső teret szeretnénk felfrissíteni, akkor elég lenne kicserélni az üléseket, ezzel a folyamattal egyszerűen és gyorsan válhatna a használt autó olyanná, mint egy új autó.

Dernai szavait valószínűleg sok kritika éri majd az egyes iparági szakértők részéről, de valójában jó hallani, hogy ilyen alternatívákon is gondolkodnak. A régebbi járművek korszerűsítése olyan dolog, amit az autós közösségek szeretnek, és a régebbi járművek használt vagy vadonatúj alkatrészeinek is hatalmas piaca van. 

Dernai azt is mondta, hogy az autóipar nem tud mindenkit egyik napról a másikra tömegközlekedésre vagy autómegosztó szolgáltatásokra kényszeríteni. Másképpen fogalmazva, még mindig hatalmas piaca van a személyautóknak, és nagyon valószínűtlen, hogy a közeljövőben ez számottevően megváltozna.

Forrás: autoexpress.co.uk