Januártól veszélybe kerülhet a benzinárstop

2022.11.28. 09:29

Csak ideális feltételek esetén maradhat januártól a benzinárstop, a rendszer bármilyen megingása esetén már nem lehet tovább fenntartani. A kis kutak állítólag ezen a héten sem kapnak üzemanyagot.

Véget érhet januártól a benzinárstop jelenleg ismert formája, ha az ellátási rendszerben bármilyen fennakadás következik be. Az mfor.hu írása szerint a Miniszterelnökség tudatta: január elsejétől csak akkor tudják fenntartani a benzinárstopot, ha az Oroszországból érkező kőolajszállítás zavartalan, a százhalombattai finomító pedig folyamatosan működik. 

A Magyar Ásványolajszövetség elnöke, Grád Ottó szerint el kell döntenie a kormányzatnak, hogy továbbra is fent akarják-e tartani az ársapkát, vagy üzemanyaggal akarják ellátni a piacot, mert szerinte a korlátozások jelenlegi formájukban több kárt okoznak, mint hasznot. Úgy tudni ugyanis, hogy a kis benzinkutak ezen a héten sem számíthatnak üzemanyagra - mint ahogyan a múlt héten sem - sőt a nagyobb kutak újabb korlátozásokat vezetnek be. A legfrissebb bejelentést a Shell tette: kútjaikon benzint legfeljebb 20 ezer forintért, gázolajat 50 ezer forintért lehet tankolni. A korlátozás már november 25-től érvényben van, néhány kiemelt kútra nem vonatkozik, így például az autópályák mellett lévőkre sem. A Shell az elmúlt napok csökkentett beszállítói kapacitására hivatkozva hozta meg ezt a döntést.