Beszállítói káosz: csak félgőzzel pörög a wolfsburgi Volkswagen-üzem

2022.12.07. 11:41

A Volkswagen Wolfsburgban található központi üzemében jelenleg mintegy 400 ezer autó készül el évente. Az első hallásra szép számmal az az egyetlen baj, hogy ennek eredetileg közel kétszeresére tervezték az egység termelőkapacitását.

Thomas Schäfer, akit a nyáron neveztek ki Volkswagen élére, úgy fogalmazott egy helyi lapnak adott interjúban, hogy a beszállítói láncok felől teljes káoszt tapasztalnak. Szerinte akkora a baj, hogy a chip- és egyéb beszállítók időnként minden előzmény nélkül, egyik napról a másikra mondják le a beígért szállítmányokat, mert a szabad piacon akár 800 százalékos - nem nyolcvan, hanem nyolcszáz - haszonnal tudják értékesíteni azokat a tételeket, amiket eredetileg nekik szántak. Schäfer nem csak a helyzetet, a kialakult árakat is kemény szóval jellemezte: abszurd.

Aksel Murat, a Volkswagen csoport értékesítési vezetője pedig már a nyár végén arról nyilatkozott a német Automobilwoche magazinnak, hogy a korábban erősen vevőközpontú, de mostanra felértékelődött piacokon tapasztalatuk szerint az utóbbi időben zsugorodott az érdekérvényesítő erejük.