Ausztriában elkoboznák az extrém gyorshajtók autóját

2022.12.08. 06:03

Ausztria igyekszik emelni a közúti közlekedés szigorát, erre utal legalábbis a helyi Zöldek új törvényjavaslata. A szigorítás egyik előzményeként egy 27 éves vétlen sofőr halálát idézték, amit egy gyorshajtó okozott. A tervezet értelmében (a szomszédos Olaszországhoz és Svájchoz hasonlóan) az extrém gyorshajtókat - köztük az utcai versenyzőket - az autó elkobzásával sújtanák.

2

A szabályozás hasonló lépések sorába illeszkedik, alig egy éve már a bírság mértékét és a vezetéstől való eltiltás időtartamát is megemelték. Az új büntetést progresszíven alkalmaznák, ezzel kapcsolatban konkrét sebességhatárokat is közöltek: városban 40 km/h-s, városon kívül 50 km/h-s túllépés esetén bevonják a jogosítványt; városban 60 km/h-s, városon kívül 70 km/h-s túllépés esetén a jogosítvány bevonása és az autó két hetes elkobzása a büntetés. 

A legkomolyabb büntetés a visszaesőket és a fentieknél is extrémebb szabálysértőket sújtja: ha városban legalább 80-nal, másutt pedig 90-nel a sebességhatár felett mérik be a gyorshajtót, az autót végleg elkobozzák, és rövidesen el is árverezik - a befolyó összeg 70 százaléka közlekedésbiztonsági alapba, 30 százaléka a helyi hatóság számlájára kerül.

"Akinek nincs autója, gyorshajtani sem tud. Pontosan emiatt hatásos ez a büntetés más országokban, mert oda üt, ahol fáj (...)" - mondta az ország klímaügyi minisztere, Leonore Gewessler, aki 400-450 esetet vár évente. A tervezet persze nem maradt kritika nélkül: az osztrák autószövetség szerint így aránytalanul kisebb büntetés sújtja azt a sofőrt, akitől egy 200 ezer forintos autót koboznak el, mint akitől egy 40 milliósat.