McLaren vezér: Kiforratlan autókat adtunk el

2022.12.08. 06:03

Az utóbbi időben nyugtalanító hírek érkeznek a McLaren háza tájáról. A brit sportautógyár még tavaly áprilisban, tokkal-vonóval eladta főhadiszállását egy ingatlanbefektetéssel foglalkozó vállalatnak, nemrég pedig az is napvilágot látott, hogy anyagi gondok miatt megváltak történelmi autógyűjteményük egy részétől. Sőt! Új modelljük, az Artura gyártását is felfüggesztették minőségi problémákra hivatkozva.

Large-13426-McLaren765LTSpider

Talán pont a gyülekező sötét fellegek miatt a McLaren élére nyáron új vezérigazgatót neveztek ki Michael Leiters személyében, aki amellett, hogy nem félt őszintén elmondani a véleményét a vállalat korábbi hibáival kapcsolatban, elődjének is odaszúrt egy kicsit. „Azt hallottam a csapatomtól, hogy a múltban kiforratlan termékeket is elfogadtunk és kiszállítottunk az ügyfeleinknek. Az Artura az első projekt, aminél ezt nem csináljuk. Láttuk, hogy az autó még kiforratlan, szóval leállítottuk a kiszállításokat. Már így is szignifikáns késésünk volt a gyártósorokon, és most nullára csökkentettük a termelést, hogy kijavítsuk a minőségi problémákat.” – nyilatkozta Leiters az Evonak. Az Artura problémáiról egyébként már a vállalat harmadik negyedéves pénzügyi jelentésében is szó esett. Eszerint a modellnél „több technikai fejlesztésre is szükség van.”

Large-13427-McLaren765LTSpider

Leiters azt is hozzátette, hogy a jövőben a McLaren a minőségre fókuszál majd, és nem fognak többé olyan kifogásokat keresni, hogy „nézzétek, milyen gyors ez az autó, milyen jó vezetni, meg minden, szóval légyszi’ nézzétek el nekünk azt a néhány minőségi problémát.”

A McLaren vezér legfőbb jelenlegi céljai közé tartozik, hogy egyszerűsítsenek a kínálaton – így elkerülve az átfedéseket –, emellett új modelleket is bevezetnének. Szóba került már egy orrmotoros benzines típus, egy elektromos szedán, sőt, még egy SUV is.