Így spórolhatsz üzemanyagot a Google Mapsszel

2022.12.08. 16:28

Az üzemanyag ársapka megszüntetésével még az eddigieknél is fontosabbá vált a fogyasztáscsökkentés témaköre. Bőven akadnak persze régóta ismert vezetéstechnikai tippek és trükkök, melyekkel elodázhatjuk a tankolást, nemrég azonban a Google is hasznos funkcióval bővítette térképszolgáltatását. Az újítás lényege, hogy – amennyiben beállítjuk – a keresőóriás utazástervező algoritmusa üzemanyag-takarékosabb útvonalakat javasol a járművünk erőforrása alapján.

Screenshot 20221208-140242.png

Ha szeretnénk kipróbálni az új funkciót, nincs más dolgunk, mint a szokásos módon terveztetni egy autós útvonalat. Ha ez kész, koppintsunk a jobb felső sarok három kis pöttyére, majd válasszuk az „Útvonalopciók” lehetőséget. A megjelenő ablakban már meg tudjuk adni autónk motortípusát – mely lehet benzin, dízel, elektromos vagy hibrid –, majd a megfelelő négyzet bepipálásával aktiválhatjuk az „Üzemanyag-takarékos utak előnyben részesítését”. Ezután hagyjuk jóvá a beállításokat a „Kész” lehetőséggel, és várjuk meg, amíg a térkép újratervez.

3in1

Innentől a megjelenő útvonalopciók között egy kis levél jelzi majd a leginkább takarékost, melyet kiválasztva az is megjelenik, körülbelül hány százalék üzemanyagot spórolhatunk, ha ezen haladunk.

A Google ügyfélszolgálati oldalán elérhető információk szerint az új funkció számos tényezőt figyelembe vesz a takarékos útvonalak tervezésekor. Ilyen például az útközben található dombok és lejtők meredeksége és hossza, az aktuális forgalom, illetve az utak fajtája is. A járművünk típusának kiválasztása azért fontos, mert amíg egy dízel autópályákon fogyaszt igazán keveset, addig egy hibrid, vagy elektromos autónál sokat számíthat a fékezéskor visszatermelt energia.