Van esélye egy Kiának egy Aventadorral szemben?

2022.12.10. 06:16

Manapság nagyon pörög a Carwow videósorozata, aminek az a lényege, hogy különböző autók gyorsulását vetik össze. A dolog érdekességét sok esetben az adja, hogy olyan autókat válogatnak egymás mellé, amik nagyon különbözőek és most is így tettek: egy szívó benzines szupersportautót és egy erős villanyautót állítottak a rajtvonalra.

Forrás: Carwow
Forrás: Carwow

Az öregsulit a 6,5 literes V12-essel szerelt Lamborghini Aventador SVJ jelenti, ami 770 szívó lóerőt tud. Az utánozhatatlanul ordító szupersportautónak 2,8 másodpercre van szüksége, hogy elérje a százat, de a kétszázhoz is elég neki további 5,8 másodperc. Az Aventador ellenfele a Kia elektromos csúcsmodellje, az EV6 GT, ami bár jóval gyengébb és nehezebb, mint a Lambo, nulláról százra így is 3,5 másodperc alatt gyorsul papíron.

Forrás: Carwow
Forrás: Carwow

Az adatok alapján teljesen esélytelennek tűnik a Kia, hiszen 2,2 tonnás súlyával nagyjából 600 kilóval nehezebb, mint a Lambo, miközben az 585 lóerős teljesítménye is majdnem 200 lóerővel kevesebb, mint az Aventadoré. Ugyanakkor érdekes körülmény, hogy a Kiában nincs váltó és a lóerő, illetve a nyomaték is azonnal érkezik.

Az első futamon a Lamborghini nyert, de meglepő fordulat, hogy nem sokkal. Sőt, az EV6 GT az első métereken el is húzott kicsit. Később a Kiát egy 645 lóerős Audi RS e-tron GT-re cserélték, ami bár megszorongatta az Aventadort, végül legyőzni nem tudta.

Forrás: Carwow
Forrás: Carwow

Végül a szívó benzinmotor megvédte a becsületét, de nagyon érdekes látni, hogy ma már egy nehéz, sokszemélyes Kia villanyautó is a közelébe tud kerülni egy olasz szupersportautónak, ha gyorsulásról van szó. Azt azért érdemes megjegyezni, hogy a Lambo ezt szinte akárhányszor meg tudja csinálni, ameddig van benzin, míg a villanyautókból ilyen felhasználás mellett hamar kifogy az áram.

Forrás: Carwow