Eladó Elvis Presley magángépe, nem lepődnénk meg, ha senkinek se kéne

2022.12.12. 14:42

Hamarosan elárverezik Elvis Presley egyik magángépét, egy 1962-es évjáratú Lockheed 1329 JetStart. A Király 1976 decemberében vette a repülőt, az akkor kifizetett 840 ezer dollár mai viszonyok közt 4,4 milliónak, forintban kifejezve bő 1,7 milliárdnak felelne meg. De hogy mennyit érhet a Mecum Auctions árverésén, nagy kérdés.

Mert bár való igaz, a korábbi tulajdonos személye sokat nyomhat a latban, közben viszont látni kell, hogy a JetStar nagyon lepusztult állapotban vár jobb sorsára. A piros bársonyüléseken és a faberakáson is látszik már a kor, a hajtóművek viszont eleve hiányoznak, ahogyan a pilótafülke számos alkatrésze, részegysége is eltűnt már a gépből.

És persze ne gondoljuk, hogy Elvisnek ez az egy magángépe lett volna. Volt Convair 880-asa, amelyet lányáról, Lisa Marie-ről nevezett el, ám gyakran a Hound Dog 1 hívónévvel illették, a Hound Dog 2 pedig egy másik JetStar volt. Viszont a cikk főhősét, a 202 legyártott L-1329 JetStar egyikét nem birtokolta sokáig: 1977 tavaszán, nem sokkal halála előtt túl is adott rajta, egy szaúd-arábiai társasághoz került, később az új-mexikói Roswellben, a Roswell International Air Centernél kötött ki, ahol mostanáig tárolták.

Ennek ellenére is csábító lehet a Király egykori repülőgépe azok számára, akik látnak benne fantáziát, és természetesen megfelelően vaskos bankszámlával is rendelkeznek ahhoz, hogy feltámasszák. Megvan hozzá minden korabeli dokumentáció, köztük az Elvis Presley aláírásával ellátott papírok is. Szépen felújított állapotban még igazi látványosság, vagy esetleg féltve őrzött gyűjteményi darab lehet belőle.

Fotók: Mecum Auctions