A Tesláé a világ második legöregebb modellfelhozatala

2022.12.13. 06:04

A Tesla név jó ideje egyet jelent az innovatív, előremutató, forradalmi megoldásokkal. Pont ezért talán el sem hinnénk, hogy az amerikai autógyártó modellpalettája valójában nagyon régi.

tesla-04

A Motor1 szerint viszont mégis ez az igazság. A portál munkatársai egy igazán érdekes projekt keretében szemügyre vették a világ meghatározó autógyártóinak jelenleg is megvásárolható modelljeit, illetve hogy ezek jelenlegi formájukban mióta kaphatóak, ebből pedig kimatekozták az egyes gyártók modellfelhozatalának korát. (Fontos megemlíteni, hogy az átcímkézéseket, valamint ráncfelvarrásokat, nem vették figyelembe.)

A legöregebb – csaknem 19 éves – felhozatallal nem meglepő módon a Lada rendelkezik. 1977-óta gyártják a jelenleg 4x4 néven futó Nivát, de legfrissebb modelljük, a Vesta is már több mint 7 éves. Az orosz autógyártó jó ideje küzd hazája bürokráciájával, szegényes technológiai feltételekkel, innováció hiánnyal, valamint a belső piactól való nagy fokú függéssel. Az tehát teljesen érthető, ez a gyártó miért került a lista élére.

vaz catalogue notes-file -120408-840

Az viszont már több magyarázatot kíván, hogy a második helyen – 7,8 éves felhozatallal – miért a Teslát találjuk. Náluk 2009-óta készül a Model S, 2015-óta a Model X, hat éve a Model 3 és három éve a Model Y. Ennek viszont természetesen egyáltalán nem az az oka, hogy a Tesla híján lenne innovatív ötleteknek vagy forradalmi technológiának. A miérteket inkább ott kell keresni, hogy az amerikai vállalat – a többi autógyár trendjeivel ellentétben – nem dob piacra saját modelljeiből 6-8 évente újabb változatokat, hanem kisebb léptékű, de folyamatos hardveres és szoftveres frissítésekkel tartja naprakészen őket.

Egyébként a lista harmadik helyén, szintén 7,8 évvel az indiai Mahindra végzett, míg a legfiatalabb, 2,6 éves felhozatallal a japán Isuzu, valamint a kínai elektromos autókat gyártó Xpeng, és Nio rendelkeznek.