Őrült speedster épül a Mazda MX–5-ből

2022.12.14. 06:03

Még 2020 áprilisában, egy Kasim Tlibekov nevű szabadúszó dizájner megálmodott egy, az első generációs Mazda MX–5 alapjaira tervezett speedstert. Sokáig úgy tűnt, az autó kizárólag csak számítógépes grafikákon létezik majd, ám egy Xenex nevű tuningvállalat annyira szerelmes lett a renderekbe, hogy bejelentésük szerint a valóságban is gyártani kezdik az őrült autót.

rs=w 1280,h 1024 (2)

A tervek szerint az MX Speedster három különböző változatban lesz elérhető, a kiindulási alap természetesen mindegyik esetében egy első generációs MX–5. Az alap változat megtartja az eredeti autó hajtásláncát, ám miután megkapja a speciális Speedster body kitet, még 113 kilónyi felesleges ezt-azt szednek ki belőle. A 17 colos kerekek, a versenyfékek és a pályakész futómű opcionális.

Eggyel durvább változat a Speedster S, ami egy kompresszor segítségével már közel 200 lóerős teljesítményre lesz képes. Ez nem hangzik ugyan soknak, de a 907 kilós összsúly mellett a teljesítmény-tömeg arány így is nagyon kellemes lesz.

A legdurvább, RS jelölésű változat esetében egy az egyben kukázzák az eredeti négyhengeres motort, és a helyére egy 350 lóerős V8-ast szerelnek. Ezzel a Xenex elmondása szerint az MX Speedster egy valódi pályaszörnnyé változik.

A gyártó szerint az autóból már három tesztpéldány készült, melyet profi tesztpilóták nyüstölnek versenypályákon. A végleges változatot várhatóan 2023 januárjától rendelhetik meg az érdeklődők.

Forrás: Xenex