Összetörték a 730 milliós high-tech tűzoltóautót Berlinben

2022.12.14. 14:03

Még 2020 októberében vette át a berlini tűzoltóság az első BMW hibrid hajtásrendszerrel szerelt Rosenbauer RT tűzoltófecskendőt. A Berlin belvárosában (Berlin-Mitte) működő tűzoltólaktanyában szolgálatot teljesítő járművet 2022. december 12-én egy balesethez riasztották, majd alig két utcányira a laktanyától a high-tech fecskendő balesetet szenvedett. Történt ugyanis, hogy a rendelkezésre álló információk szerint a megkülönböztető jelzéseit használó tűzoltónak egy diplomata rendszámú Mercedes GLC nem adta meg az elsőbbséget, ezért a személyautó az RT jobb elejének ütközött. A Mercedesben utazó hatéves kislány súlyos, a tűzoltóautó 56 éves parancsnoka pedig könnyebb sérüléseket szenvedett. A mentők mindkettejüket kórházba szállították.

A kép illusztráció / Fotó: Rosenbauer
A kép illusztráció / Fotó: Rosenbauer

A berlini tűzoltóság szóvivője szerint a rendőrség még vizsgálja a baleset körülményeit, de az bizonyos, hogy a tűzoltóautó megkülönböztető jelzéseit használva érkezett a kereszteződésbe, így nagy valószínűség szerint a Mercedes sofőrjének figyelmetlensége okozhatta az ütközést. A szóvivő azt is elmondta, hogy a balesetben megsérült lánglovagot néhány nap múlva kiengedik a kórházból. A hibrid tűzoltóautót most néhány hétig biztosan javítani fogják, és mivel a jármű vételára sem alacsony (1,8 millió euró, azaz nagyjából 730 millió forint), a javítása is minden bizonnyal tetemes összegbe kerül majd.

Egyébként egy szemfüles videós felvette a riasztott tűzoltóautó vonulását, majd a baleset utáni perceket is. Jól látható, hogy mindkét jármű alaposan összetört. A tűzoltóautó elszállítására trélert is odarendeltek, de végül a Rosenbauer RT a saját lábán hagyta el a helyszínt.

A Rosenbauer RT-t a Berlin belvárosi tűzoltóságon 2021 februárjától 2022 áprilisáig tesztelési célzattal használták. A kiértékelést követően már teljes értékű tűzoltófecskendőként alkalmazhatták. A minap bekövetkezett balesetig több mint kétezerszer riasztották a berlini RT-t, ami igen erős igénybevételt jelent.

Fotó: Rosenbauer

Címlapkép: Blaulicht.Filmer.Berlin / Youtube