Álhír terjed a villanyautósok ingyenes parkolásáról Budapesten

2022.12.15. 13:24

Az a jó álhír, ami csak egy kicsit fals, aminek egyébként akár lehetne is alapja, sőt, ha még egy kis valódi igazságmorzsát is tartalmaz. Mi is belefutottunk egy téves információba, nem linkelem, hol, a lényeg, hogy értesülések szerint hamarosan napirendre kerülhet a zöld rendszámos autók ingyenes parkolásának megszüntetése.

Nem a módosítása, nem a megváltoztatása, és még csak nem is az újra átgondolása. Az eltörlése, a megsemmisítése, a budin lehúzása. Még egy sör mellett is úgy hívjuk az ilyet, hogy pánikkeltés, de legalább csúsztatás. És ez azért baj, mert a zöld rendszámos autók budapesti parkolásáról tényleg lenne mit beszélni, csakhogy ez a bizonyos diskurzus így, érzelmektől és aggodalomtól fűtve válik nehézzé. Mert ugyan kinek nem mozdul meg a gyomorsava a 6. kerületben terpeszkedő, a valóságban cseppet sem környezetkímélő, de az ingyenes parkolás előnyeit kihasználó elefántoktól? Porsche Cayenne E-hybrid? X5 XDrive? Van kérdés?

Hogy biztos helyről kapjunk megerősítést, megkerestük Budapest Főváros Főpolgármesteri Hivatalát, hogy foglaljanak állást a leírtakkal kapcsolatban. Válaszukban konkrétan és egyértelműen megírták, hogy az állítással szemben nincs napirendi ponton olyan javaslat, aminek a következtében megszűnhet az elektromos autók ingyenes parkolási lehetősége. Kész, szinte hallható, ahogy döng a pont a mondat végén.

Ugyanakkor azt készséggel elismerik, hogy a problémát felismerték. “A ma hatályos központi jogszabályok olyan járműveknek is biztosítják a zöldrendszámot (és ezzel együtt az ingyenes parkolást), amelyekkel kapcsolatban nem lehetett ez az eredeti jogalkotói szándék.” - írták. Valamint kiegészítették azzal, hogy amennyiben ez a bizonyos központi szándék makacs módon nem módosul, valóban fel kell mérni azokat a lehetőségeket, amikkel az elektromos üzemű autók tulajdonosainak előnyeit nem csorbítják, a parkolási kedvezmények igénybevevői körét azonban szűkítik.