Megcsinálja a jávorszarvas-tesztet a Kia Niro – akár nagy tempóról is

2022.12.19. 14:05

A gyors kikerülőmanővert szimuláló jávorszarvas-tesztről szerintem mindenkinek a 90-es évek végén felboruló Mercedes jut eszébe, azóta viszont sok idő telt el, az autók pedig a korábban meghatározott 60-70 km/h-s sebességgel lazán kiállják a próbát, nincs tehát mit tenni, meg kell emelni a sebességet.

km77.com tesztjében egy idei Kia Niro szerepelt az 1,6-os motorral, sima hibrid hajtással, az autó pedig váratlanul jól is teljesített, 76 km/h-s kezdősebesség mellett annyira könnyen vette az akadályt, hogy emeltek is a téten. 81 km/h-s belépőtempó mellett az autó még simán megcsinálta az oda-vissza kikerülést, persze az autó már a második kormánymozdulatnál is gyakorlatilag három keréken ment el a bójasorok között, de stabilan megcsinálta.

A jávorszarvas kijön eléd, és nem mozdul, innen kapta nevét a teszt
A jávorszarvas kijön eléd, és nem mozdul, innen kapta nevét a teszt
Fotó: Toyota

Valószínűleg a jól közbelépő elektronika mellett optimális futóműhangolás van, és azt se felejtsük el, hogy a Niro egyik legkönnyebb változatát tesztelték, a plug-in vagy a teljesen elektromos változat sokkal nagyobb terhet cipel. A 81 km/h után 82 km/h-vel is megpróbálták a tesztet, ott már repültek a bóják.

Kíváncsi vagy a jávorszarvas-teszt királyaira? Gajdán Miki itt írt róluk.