A Consumer Reports szerint a Kia EV6 a legmegbízhatóbb elektromos autó

2022.12.20. 10:27

Szerintem mindenkit izgat, hogy mennyire megbízhatóak az elektromos autók, de annyira fiatal és nem széles körben elterjedt még maga a műfaj, hogy a tapasztalatok nagyon sokat érnek. Kiváltképp azért, mert elterjedt mondás az, hogy az elektromos autóban kevesebb, ami elromolhat, azaz megbízhatóbb üzemanyagot égető társainál. Ez az első, ami érdekes: a visszajelzések szerint a márkán belüli hasonló, de eltérő hajtású kategóriák esetében nem ennyire egyértelműek a tapasztalatok.

A Consumer Reports egy vásárlói tapasztalatokra építő oldal, akiknek a portfóliójuk kiterjed független terméktesztekre, kutatásokra és fogyasztóvédelmi képviseletre. Ők összesítették a legmegbízhatóbb elektromos autókat a saját pontrendszerük alapján. A saját rendszerük, és a saját piacuk, tehát az amerikai kínálat alapján, azaz a Chevrolet Bolt például a mi szemszögünkből nézve nem releváns.

Támpontnak azért nem rossz, ami alapján az jön ki, hogy az iparágat tekintve nagy tapasztalattal rendelkező gyártók jól állnak. A Nissan Leaf és a Tesla Model 3 eredményei ráadásul már nagy számban beérkezett visszajelzések alapján alakultak ki. Utóbbi esetében több, mint 1000 tulajdonos ítélete tükröződik. Csak viszonyítás gyanánt: a Népítéleten egyelőre egy visszajelzést találsz, a tulajdonos 9 pontot adott megbízhatóságra a tízes skálán.

A Consumer Reports összeállítása a megbízhatóságra adott pontszámok alapján
A Consumer Reports összeállítása a megbízhatóságra adott pontszámok alapján

A lista első helyén a Kia EV6 csücsül, amivel szemben pedig azért érdemes óvatosnak lenni, mert egy egészen friss modellről beszélünk. Az újdonsült tulajdonosok boldogok, és ezt vissza is jelzik, de az autó még nem öregedett annyit, hogy a megbízhatóságáról igazán meggyőző tapasztalatok gyűljenek fel.