Egy Dacia lesz Európa legolcsóbb családi hibridje

2022.12.22. 09:15

A Dacia Jogger eddig igen népszerűnek tűnik. Az akár hétszemélyes kivitelben, és gyári LPG-vel is kérhető sokoldalú családi autóból az elmúlt egy évben 83 ezer darab fogyott, amivel a C szegmens második legnépszerűbb modelljének számít – legalábbis, ha nem nézzük az SUV-kat.

DACIA Jogger HYBRID 140 (7)

A számok mellett az olyan adatokból is jól látszik, hogy a Jogger megtalálta a maga közönségét. A megrendelések kétharmada az LPG-s változatra érkezik, és valamivel többen keresik a hétüléses kivitelű modelleket is, mint az ötszemélyeseket. Ráadásul úgy néz ki, nem csak az vesz már Daciát, aki a lehető legolcsóbban akar új autóhoz jutni, a vásárlók nagy többsége ugyanis a full extrás darabokat keresi.

A Dacia most azt is bejelentette, hogy érkezik a Jogger hibrid változata, amely a gyártó legelső vegyes hajtású autója lesz. A HYBRID 140 megnevezésű modellel a kezdetektől számolt a gyártó, így a Joggert eleve a hibrid hajtás figyelembevételével tervezték. Ennek köszönhetően az akkumulátor/elektromos motor ellenére az utastér és a csomagtartó mérete sem változik.

A modell egy négysebességes, „B” móddal szerelt automata váltót is kap. Ezt használva nő a motorfék hatása, valamint a visszatermelt energia mennyisége is, ami a Dacia szerint különösen városi vezetés közben jöhet jól. Az autó ezen kívül új hétcolos digitális műszerfalat, elektromos kéziféket és egy új tárolóhelyet is kap.

A HYBRID 140 motorházában egy 1,6 literes Renault négyhengeres duruzsol 90 lóerővel, melyhez 50 lóerős elektromotor és 1,2 kilowattórás akkumulátor társul. A rendszerteljesítmény így 140 lóerőre rúg, míg a fogyasztás 40 százalékkal csökken, a hatótáv pedig a 900 kilométert is elérheti. A Dacia azt is hozzátette, hogy városi használat mellett az autó 80%-ban csak az elektromos motorjait használja majd.

A HYBRID 140 legnagyobb vonzereje azonban mégiscsak az ára. Franciaországban 24 600 eurótól lesz kapható, mely mai árfolyamon számolva kicsivel kevesebb, mint 10 millió forintnak felel meg. Ez hibrid autók között kifejezetten kedvezőnek számít.