Elsejétől megszűnik az ellenőrzés a horvát-magyar határon

2022.12.23. 10:25

Jövőre már nem kell a horvátországi nyaralás előtt körmeinket tövig rágva figyelni, hogy éppen mikor alakulnak ki kilométeres sorok a határátkelő előtt. A legdurvább talán a koronavírus járvány idején, 2020. nyarán volt, amikor simán benne volt a pakliban, hogy 2-3 órán keresztül is sorba kell állni. Ennek most vége szakad, Horvátország ugyanis január 1-jén minden különösebb csinnadratta nélkül csatlakozik a schengeni- és az euroövezethez.

Ez azt jelenti a gyakorlatban, hogy az év utolsó napján, tehát 2022. december 31-én éjfélkor felemelik a sorompót az összes Magyarországgal és Szlovéniával közös határátkelőhelyen, és a schengeni térség előírásaihoz igazítva már csak jó okkal fognak megállítani, valamint ezentúl már egyszerűbben élhetsz, dolgozhatsz vagy adott esetben akár vonulhatsz nyugdíjba a határ túloldalán.

A sorompókon túl pedig a tavalyról megmaradt kunáktól búcsút veszünk, valószínűleg ezek az utolsó pillanatok, hogy megokoskodhatod, ez a szó valójában azt jelenti, hogy nyest, és a középkori nyestbőr fizetőeszközként való használásából ered, ami egy közepesen érdektelen sztori, de a harmadik sör után pont jól el lehet sütni.

Davor Bozinovic belügyminiszter a szlovén, Gordan Grlic Radman külügyminiszter pedig a magyar határon várja az újévet, hogy különösebb ceremónia nélkül hivatalossá tegye az eseményt. Ugyanekkor Marko Primorac pénzügyminszter és Boris Vujcic jegybankelnök ünnepélyesen felveszi az első euro bankjegyet egy zágrábi automatából. A horvát miniszterelnök egy rádióinterjúban mesélt arról, hogy bár mindkét eseményt megünneplik, de csak jelképesen, mert most alázatosnak és szerénynek kell maradni.