Nem erőlteti meg magát a Lexus, ha az autói nevéről van szó

2022.12.31. 15:43

Bizonyára mindenki elgondolkodott már azon, mégis mi a fenét jelentenek a különböző autótípusok nevei. Persze vannak modellek, melyeknél erre viszonylag könnyű rájönni - a Volkswagen például előszeretettel nevezi el autóit szelekről és mitológiai alakokról- míg más gyártók névadási szokásait nehezebb átlátni. Utóbbiak közé tartozik a Lexus is, mely furcsa betűkombinációkkal szokta jelölni felhozatalának tagjait. Most azonban a Japán luxusautó márka felfedte a jelentést ezek mögött. A válaszok meglepően kézenfekvőek.

Lexus-CT-200h-Dynamic-Line-1200x800-ce16db243677fa64

Lexus CT

A Lexus ötajtós csapott hátújának nevében a C a Creative (kreatív), míg a T a Touring (túra, vagy túrázás) rövidítése. Előbbi az autó hibrid hajtásrendszerére utal, míg utóbbi arra a közvélekedésre cáfol rá, hogy a hibridekben általában kevés a hely az akkumulátor ás az elektromotorok térigénye miatt.

Lexus LS

A márka csúcsszedánja, a kínálat teteje. A neve mögötti megfejtés azonban meglepően egyszerű: az LS a Luxury Sedan, tehát "luxus szedán" rövidítése.

Lexus GS

A Lexus GS tulajdonképpen eggyel az LS alatt helyezkedik el a márka felhozatalában, neve pedig Grand Sedant (tehát nagy szedánt) jelent.

IMG 2468

Lexus ES

Az ES, azaz Executive Sedan (ügyvezetői  szedán) tulajdonképpen egy kompaktabb, kisebb verziója az LS-nek.

6

Lexus IS

A korábbi trendek alapján akár arra is gondolhatnánk, hogy a modell nevében az S ismét szedánt jelent, de nem. Az IS valójában az Intelligent Sport (azaz intelligens sport) rövidítése. Mindez az autó kompaktabb de egyben sportosabb mivoltára utal.

Lexus RCF TE 06

Lexus RC és RC F

A Lexus öntöltő hibrid kupéja. Nevében az R a radikális, míg a C a kupé rövidítése. A sportosabb változatok F-je Japán legendás versenypályájára, a Fuji Speedway-re utal, ahol az autót tesztelték.

262-es tengelytávja ma már kicsinek tűnik
262-es tengelytávja ma már kicsinek tűnik

Lexus SC

Bár a típust már nem gyártják, azért megemlítjük. Neve egyszerűen sport kupét jelent.

DSC01303

Lexus LC és LC C

Az LC neve luxus kupét jelent, mely azt hivatott a vevők tudtára adni, hogy ez az autó jelenti a vállalat kupékínálatának tetejét. Az LC C megnevezésű modellek esetében a második C a Convertible, tehát kabrió rövidítése.

2011-Lexus-LFA- 0

Lexus LFA

Az LFA a Lexus 500 darabos limitált szériájú szuperautója, melyen a gyártó 9 évig dolgozott. Számos újságíró egybehangzó véleménye szerint az egyik legjobb sportautó ami valaha készült. Neve a Lexus F-Sports Apex rövidítése, mely csúcsmodell mivoltára utal.

DSCF3654

Lexus UX

A márka legkisebb, főleg városokba szánt crossoverje, melynek neve szó szerint Urban Crossovert, tehát városi crossovert jelent.

IMG 8357

Lexus NX

Az NX neve a Nimble Crossover rövidítése, melyben az első szó jelentése fürge. Ez a modell kisebb méretére és ebből fakadó relatív mozgékonyságára utal.

Lexus-GX-3-Gallery-1440x811-LEX-GXG-MY22-0002

Lexus GX

A Lexus GX a márka SUV felhozatalában középen helyezkedik el. Neve a Grand Crossover, tehát nagy crossover rövidítése.

OOF20220618-7

Lexus RX és RX L

Az évezred fordulóján bemutatott modell a Lexus jövőjét hivatott reprezentálni. Neve a Radiant Crossover rövidítése, melyben a radiant szó sugárzót, ragyogót jelent. Az RX L változatok esetében az L a Large, tehát nagy rövidítése, és a hétszemélyes kivitelre utal.

5

Lexus LX

Ez a márka csúcs SUV-ja, elnevezése pedig szimplán a Luxury Crossover, tehát luxus crossover rövidítése.

lexus-ly-650-yacht (5)

Lexus LY

A Lexus saját luxushajója, melynek a gyártó többi modelljéhez hasonlóan nem gondolták túl az elnevezését, mely a Luxury Yacht rövidítése.

Forrás: Lexus