Megérkezett a legnagyobb elektromos Volkswagen luxusszedán, az ID.7

2023.01.04. 11:02

Megérkezett a 2023-as Las Vegas-i CES technológiai szakkiállításra a Volkswagen legújabb és legnagyobb elektromos szedánja, az ID.7. A méretében, kivitelezésében és technológiájában is csúcskategóriásnak szánt, 4,8 méter hosszú óriást digitális mintázatú álcafólia alatt mutatták meg, de az nem takar valami sokat, így a dizájnnyelvezet elég jól fordítható.

Az ID.7 a korábbi elektromos Volkswagen modellekhez hasonlóan arra a MEB - Modularer Elektrobaukasten - platformra épül, mint a többi ID modell, hiszen annak pont az a nagyszerű tulajdonsága, hogy a tengelytáv és még néhány méret könnyen változtatható. Érdekesség, hogy az ID.7-ből a most bemutatott szedán változat mellett kombi kivitel is elérhető lesz.

A közönséget anno az ID. Aero tanulmánnyal szondáztatta a Volkswagen, nagy változásokat láthatóan nem is eszközöltek a formán. A WLTP szerinti hatótávját 700 kilométerre becsülik (ez a valóságban közelebb állhat az 550 kilométerhez), a jelenlegi csúcs villany-Volkswagenhez, az ID.4 Próhoz képest ez úgy 100 kilométerrel nagyobb távot jelent majd.

A belteret leplezetlenül mutatták meg: középre nagy méretű, 15 colos képernyő kerül, amin egyebek mellett az új intelligens klíma beállításait is kezelni lehet. Ebben az lesz az igazi újítás, hogy már a kulcs megfogása elindíthatja a fűtést egy hideg téli napon, vagy épp a hűtést a kánikulában, hogy mire az autóhoz érünk, komfortos legyen a beltér hőmérséklete. A klíma finomhangolásával sem kell majd menet közben bajlódni, mert fejlett hangvezérlést kap - kérdés, hogy magyarul is ért-e majd a rendszer.

Az ID.7 a Tesla Model 3 és a Hyundai Ioniq 6 ligájába érkezik, amelyeknél mind méretben, mind a belengetett hatótávban többet ígér. Arról egyelőre nem nyilatkozott a Volkswagen, hogy az autó mikor kerül a kereskedésekbe, a teljes leleplezése viszont 2023 második negyedévére várható.