Ingatlant, autót és készpénzt foglaltak le a műszaki vizsgaállomás vádlottjaitól

2023.01.05. 13:08

Balatoni ingatlant, nagy értékű új autót, készpénzt, értékpapírt és befektetési számlákon tárolt többmillió forintnyi összeget koboztak el műszaki vizsgabiztosoktól és ügyintézőktől egy pár évvel ezelőtt felderített vesztegetési ügyben. Az ügyészség frissen kiadott közleménye szerint 58 gyanúsítottról van szó, akik a vád szerint 2016 óta legalább 58 ezer jármű gördülékeny vizsgáztatásáért cserébe fogadtak el kenőpénzt.

A Központi Nyomozó Főügyészség közleménye szerint a vesztegetést ügyintézőkön keresztül bonyolították. 39 közvetítő és 16 vizsgabiztos 5 ezer forintos korrupciós alapdíjat állapított meg, amire a gépjárművek műszaki hibáinak mennyisége és súlyossága szerint rakódtak rá a többlet terhek.

Bár az ügyészségi nyilatkozatban nem nevezik meg a Mozaik utcai vizsgaállomást, a csatolt videón bárki számára egyértelmű a helyszín, aki valaha is járt már a K-híddal farkaszemet néző központi telepen. És legyünk őszinték: nem olyan nagy fejtörő ez.

A vádirat szerint a vizsgabiztosoknak a vagyonelkobzáson túl több millió forint pénzbüntetéssel, a közszolgálati jogviszonytól való végleges eltiltással, a legsúlyosabb esetekben pedig akár börtönbüntetéssel kell szembe nézniük. Az ügyintézők feje felett pedig személyenként 1-2 millió forintos büntetési tétel lebeg.