Lett Urus kupé, és meredekebb, mint gondolnád

2023.01.16. 10:11

Ha eddig az volt az egyetlen problémád a Lamborghini Urus-szal, hogy túl sok az ajtaja, akkor jó híreket hoztunk: megérkezett a kupé. A végtelenül hiánypótló modellváltozatot egyébként nem a Lamborghini készítette, hanem a Mansory, így abban már látatlanban is biztosak lehetünk, hogy a végeredmény még a gyári változatnál is sokkal túlzóbb.

Az újdonság neve Mansory Venatus Coupe EVO C lett, ami pont úgy hangzik, mintha a GTA V egyik fiktív autójáról lenne szó. Tulajdonképpen bele is illene egy számítógépes játékba, ugyanis annyira túlzó, amennyire az fizikailag lehetséges. Ennek az elehet az oka, hogy az Urus eleve egy igen harsány jelenség, amire nagyon sokat kell ráígérni, hogy a gyárinál is lényegesen feltűnőbb legyen.

A remek ízlésű gazdagok szerencséjére a Mansory-nál értenek a túlzáshoz, így az a faramuci helyzet állt elő, hogy a Venatus Coupe esetén pont a kettővel kevesebb ajtó a legkevésbé feltűnő részlet. Az újdonság ugyanis gigantikus légbeömlőket, hatalmas szárnyakat és óriási, 24 colos felniket kapott.

Érdemes kiemelni az olyan részleteket, mint az egy csoportba rendezett, három kipufogóvég vagy a hatalmas, szögletes szélesítések. A szemfülesebbek figyelmét a két darab hátsó szárny – egy a csomagtérajtó végén, egy pedig a tetőn – és a rengeteg karbon sem kerülheti el. Ráadásul a szín se valami visszafogott árnyalat, hiszen matt lila és kék között váltakozik, amit a kövek textúráját idéző, sötétszürke betétek emelnek ki.

A fő átalakítás persze így is az, hogy hosszabbak az első ajtók, a hátsók pedig teljesen eltűntek. Ezt viszont a hajlítások, rátétek, kitüremkedések és benyomódások tengerében kimondottan nehéz észrevenni. Pedig dolgoztak vele bőven: a B oszlopot eltolták hátrafele 20 centivel, az első ajtóba pedig beletoldottak ugyanennyit. Állításuk szerint semmilyen mechanikai problémát nem okoz a beavatkozás, hiszen annyira körültekintően jártak el.

Természetesen a beltér se maradt érintetlen: az egészet végtelen mennyiségű babakék bőrbe húzták, ami mellé adnak némi kontrasztot a sötétszürke dekorbetétek. A hímzések se maradtak ki, így a Mansory és a Coupe szavakon kívül a Mercedes logóját idéző háromágú csillagokat és nézegethetünk belül.

A 4 literes V8-ast sem hagyták érintetlenül, az immár 900 lóerőt és 1100 Nm-t tud. A Mansory szerint a nulla-százhoz így már mindössze 2,9 másodperc is elég, a végsebesség pedig 323 km/óra. A tuning sokak számára fő eleme lehet, hogy a kipufogórendszert is átalakították és valószínűleg pofátlanul hangos lett, ami egyébként tökéletesen illik a Venatus karakteréhez.

Árat nem közöltek, de valószínűleg több okból is felesleges: egyrészt mindössze nyolc darab készül, másrészt minden darab teljesen egyedi lesz. Utóbbi azt jelenti, hogy a leendő vevő választja majd ki, hogy miből milyen színűt és anyagút szeretne, tehát vélhetően a végösszeget is ennek fényében számolják ki a Mansory-nál.

Forrás: Mansory