Ebből a 68 éves Jaguarból nincs másik

2023.01.20. 06:04

A Jaguar XK140 a márka egy ikonikus típusa, aminek a könnyfakasztóan gyönyörű formáját alighanem minden autórajongó ismeri. Mindössze 1954 és 1957 között gyártották, és ez idő alatt összesen közel 9 ezer példány készült. Kora ellenére se számítana lassúnak, hiszen a 3,4 literes, sorhatosa 193 lóerőt tudott már alapból is, de létezett olyan változat, amiből 213 lóerőt hoztak ki.

Mára gyűjtői csemégévé vált az XK140-es, de lehet ezt még fokozni. A Jaguar Land Rover Classic Division most eladna egy olyan egyedi XK140-et, amiből mindössze egy darab készült, és attól csak még különlegesebb, hogy inkább tűnik Ferrarinak, mint Jaguarnak. De hogyan lett a sikkesen íves kasznijú Jaguar roadsterből egy jóval visszafogottabb külsejű kupé?

A kívül krémszínű, belül kék Jaguart 1955-ben vette át első tulajdonosa Párizsban, azonban két évvel később egy balesetben súlyosan megrongálódott. Az autó Olaszországba került Giovanni Michelottihoz, aki a felújítás egy igen egyedi formája mellett döntött. Ahelyett ugyanis, hogy visszaállította volna az angol roadster eredeti külsejét, egy teljesen újat álmodott meg hozzá, amit meg is valósított.

A leghangsúlyosabb változás a Jaguar elejével történt: a függőleges hűtőmaszkot egy vízszintes váltotta, a két körlámpából négy lett, illetve az íves részleteket is egyenesebb vonalak váltották. Az orr így már leginkább a Ferrari 330 GT-re emlékeztet – ami egyébként későbbi modell –, de a kaszni minden egyéb része is nagyot változott.

Ez az XK140 már nem roadster többé, hanem kupé: az utastér fölé egy szép hosszan lefelé ívelő tető került. A karosszéria minden külső részletét megváltoztatták, így a Michelotti-féle Jaguar tulajdonképpen sehol nem emlékeztet már az alapjául szolgáló autóra. Van benne egy kis Aston Martin és némi Ferrari is, Jaguarnak viszont már jóval kevésbé látszik.

További érdekesség, hogy az autóba különleges motort szereltek: akkoriban nyugdíjaztak egy Jaguar C-Type versenyautót, aminek a motorját kapta meg Michelotti egyedi XK140-ese. Szerencsére az évek során nem változott sokat az autó, így az XKC016-os számú C-Type versenyautó motorja is a mai napig benne van.

Az autó később a Jaguar Land Rover Classic Division birtokába került, ők azonban most eladnák. A különleges Jaguar állapota momentán távol van a kifogástalantól, de még így is hatalmas összeget várnak érte: a becsült árát 400 ezer és 600 ezer font közé teszik, ami átszámítva nagyjából 180 és 270 millió forint közötti összegnek felel meg. Az árverés február másodikán lesz, és a Bonhams aukciós ház intézi. Bár így patinásan is nagyon jól néz ki, szívesen megnéznénk felújítva is.

Forrás: Bonhams