Ne előzz teherautóval, ha csak így adja ki

2023.01.20. 14:51

Az előzésről azt mondják, hogy az egyik legveszélyesebb manőver, és ha belegondolunk, van is benne valami. Egy másik jármű mellett kell elhaladni általában nem túl nagy sebességkülönbséggel úgy, hogy közben szemből hozzánk képest rendkívül gyorsan jöhet más. A távolságot, illetve az előzés várható időtartamát nehéz előre felmérni, és elég sok baleset fakad abból, amikor ez nem jön össze.

Forrás: BPiautósok
Forrás: BPiautósok

Most a BPiautósok Youtube-csatornájára került fel egy olvasói felvétel, amin láthatóan teljesen rosszul mérte fel a piros teherautó sofőrje, hogy mennyi helyre és időre van szüksége a másik teherautó megelőzéséhez. A videón jól látszik, hogy teljesen esélytelen, hogy a piros Iveco visszaérjen a sávjába, ezért a szemből érkező autónak nem volt elég lassítania, hanem le is kellett húzódnia az útpadkára, hogy elkerülje a csattanást.

A 3-as főúton történt eset tanulsága talán egyértelmű is: esős időben, rossz látási viszonyok mellett ne próbálj meg egy baromi hosszú szerelvényt megelőzni egy olyan teherautóval, amivel nem lehet menet közben nagyot gyorsítani, mert nem minden szemből érkező autós tud ilyen higgadtan és ügyesen reagálni.

Forrás: BPiautósok