Eladó egy ritka Countach, 249 kilométer van benne

2023.01.22. 06:27

Ha létezne egy statisztika arról, melyik autó került legtöbbször poszterre, a Countach jó eséllyel vezetné a listát. Sokak gyerekkori álma volt, most valakinek meg is valósulhat, de nem lesz olcsó.

Hamarosan kalapács alá kerül ugyanis egy gyönyörű állapotú példány, amelyért 1 millió dollárt remélnek. A magas ár nem véletlen, az autó több szempontból is különleges. Egyrészt 25th Anniversary Edition változatról beszélünk, de az igazi pikantéria a futásteljesítmény: a Countach órájában mindössze 249 kilométer van. Ráadásul ennek fele még az autó leszállítása előtt került bele.

A képeken feltűnő a furcsa első lökhárító, melynek jelenléte beszédes: amerikai példányról beszélünk, amelyet 1990-ben vásárolt egy Detroit közelében élő orvos, de úgy tűnik, nem sokat használta. Az autó ugyanis 17 évvel később visszakerült a kereskedésbe, ahonnan vásárolták, ez alatt pedig összesen 13 kilométert futott. Könnyen lehet, hogy a kereskedés volt ilyen messze.

Ezután a Countach 2010 és 2020 között egy kiállítás részét képezte, ahol különös figyelmet fordítottak a jó állapot megőrzésére: rendszeresen beindították, szervizelték, időnként pedig rövid átmozgató körökre is elvitték. Ezek alkalmával került bele a maradék kilométerek többsége.

A 25. évfordulós kiadás egyébként sok apróságban különbözik az eredeti Countach-tól. A mérnökök elsősorban az utasok kényelmén igyekeztek javítani, de néhány kisebb technikai változást is eszközöltek. A változatért felelős Horacio Pagani (igen, a Pagani későbbi alapítója) megemelte például az autó orrát, valamint áttervezte a légbeömlőket, hogy javuljon a fékek hűtése. Az 5,2 literes, 449 lóerős szívó V12-es, és a hajtáslánc többi eleme nem változott.

Fotók: RM Sotheby's