Egy hajózási cég nem hajlandó elektromos autókat szállítani

2023.01.25. 06:06

A Havila Kystruten, egy norvég hajózási cég úgy döntött, hogy a hajóikra nem mehetnek fel se hibridek, se elektromos autók. Az ok pedig az, hogy szerintük ezek tűzveszélyességi szempontból túl nagy kockázatot jelentenek. Ezt egy külsős cég, a Proactima AS vizsgálatai alapján mondják, akik elemezték a témát és egyértelműen túl magasnak ítélték a kockázatot.

Forrás: Havila Kystruten
Forrás: Havila Kystruten

Nem feltétlenül azon van a hangsúly, hogy ezek az autók csak úgy maguktól kigyulladnak állandóan, hanem ha valamilyen oknál fogva mégis, akkor nagy a baj, hiszen borzasztóan nehéz őket eloltani. Ilyen szempontból érthető az aggodalom, mivel, ha egy ilyen elektromos tűz egy hajó gyomrában történik, az egyenes út a katasztrófához.

A lítium-ion akkumulátorok tüzét egyébként nem csak oltani rendkívül nehéz, más baj is van az ilyen esetekkel: az égés hőfoka nagyon magas, illetve jelentős mennyiségű mérgező gáz is felszabadul a folyamat során. Egyébként érdekes részlet, hogy a Havila hajóiban is van hatalmas, beépített akkumulátorcsomag, azonban arról azt állítják, hogy kellően zárt ahhoz, hogy egy onnan kiszabaduló tűznek elvi esélye sincs.

Ezek alapján elsőre simán érthetőnek tűnik a cég félelme, közben érdemes onnan is megnézni a helyzetet, hogy egy ilyen szűk helyen egy benzines vagy dízel autó kigyulladása is hasonló végkifejlethez vezethet. Egy olyan országban különösen váratlan döntés ez, ahol az új autók legnagyobb része elektromos - lassan érdemes lesz beszállni az okoskonténer-bizniszbe.