Elbuktak a zöldek, maradhat a száguldás!

2023.01.30. 06:09

Korábban német zöldpárti politikusok és aktivisták több ízben tiltakoztak és kérték a szövetségi kormányt sebességhatárok bevezetésére. A legutóbbi német választásokkor egy, a zöldpártot is magába foglaló koalíció jött létre, így sokan temetni kezdték az autobahn nyújtotta szabadságot. A sebességhatárokat támogatók indoklása egyszerű, a gyorsabb autó több üzemanyagot fogyaszt, tehát a károsanyag-kibocsátása is magasabb.

tdt 09022021 typisch autobahn bab

A német közlekedési miniszter, Volker Wissing egy, a Bild am Sonntagnak adott interjújában elmondta, hogy a sebességhatárok bevezetésére szerinte továbbra sem lesz szükség, hiszen az elektromos autók rohamos terjedése előbb utóbb magától is megálljt parancsolhat a féktelen száguldásnak. A politikus szerint az elektromos autók, mivel nagy sebességnél sokkal több energiát használnak, és a töltésük is több időt vesz igénybe, hosszútávon magától is le fogják szoktatni a németeket a száguldozásról, akinek viszont igazán kell, az továbbra is nyomhatja neki.

A német autópályákon mindenhol érvényben van egy ajánlott 130-as határ, ám ennek átlépése nem jelent semmiféle szabálysértést, amíg a vezető uralni tudja a járművet. Amennyiben a sebesség felelőtlen megválasztása miatt balesetet okoz, természetesen megbírságolják, de akár börtönbüntetést is kaphat.

Forrás: Carthrottle