Már az űrrakétákat is 3D nyomtatják

2023.02.10. 09:51

Néhány szerencsés újságíró bejutott a hordozórakétákat gyártó Relatavity Space vállalat „The Wormhole” névre keresztelt óriási rakétagyártó csarnokába.

warmhole.png

Miközben a Ferrari szabadalmaztatja a rakétameghajtást, közben az Egyesült Államokban nyomtatókkal gyártanak hordozórakétákat. 

Gőzerővel dolgoznak ugyanis a Relativity Space óriási üzemében a 3D-nyomtatók, amelyek a korábbitól alapjaiban eltérő módon állítják elő a jövő hordozórakétáit – számoltak be személyes tapasztalataikról a CNBC újságírói, akik elsőként jutottak be laikusként a „The Wormhole” (féregjárat) névre keresztelt gyártócsarnokba. A Relativity vezetői és szakemberei úgy vélik, hogy az új gyártási módszerrel a korábbi töredékére csökkenthetik a rakéták alkatrészeit és felgyorsíthatják az előállításukat.

További előnye lehet a 3D-technológia alkalmazásának, hogy a hordozórakéták újabb változatait a gépek szoftvereinek megváltoztatásával le lehet gyártani, tehát sokkal gyorsabban lehet variálni a konstrukción: összességében a nyersanyagoktól indulva mindössze 60 nap alatt meg lehet építeni egy-egy hordozórakétát. 

A nyolc éve alapított Relativity Space 2022 végéig 1,3 milliárd dollár (több mint 465 milliárd forint) tőkét gyűjtött. Ezzel egyidejűleg bővítette munkaterületét is: egyebek mellett megszerzett az amerikai űrkutatási hivataltól, a NASA-tól egy 150 hektáros rakétateszt-területet Mississippi államban.

A vállalat hordozórakétája (Terran 1) hamarosan elindulhat első útjára a Cape Canaveral-i űrkikötőből. Ez még a The Portal névre keresztel Long Beach-i csarnokban készült, amely 11 ezer négyzetméter nagyságú. A The Wormhole (féregjárat) azonban 93 ezer négyzetméteres. (Négyzetlábban jobban hangzik: egymillió négyzetlábas üzemről van szó.) Korábban egyébként Boeing C-17-es katonai szállítógépeit gyártották itt.

A fejlesztések legújabb eredménye, hogy Reaper névre keresztelt 3D-nyomtatók negyedik generációja már horizontális nyomtatásra képes, míg elődei vertikálisan dolgoznak. A cég szerint a változtatással hatszorosára nő a nyomtatás sebessége. A The Wormhole területének jelenleg csak a harmadát használják ki. A cég vezetői arról álmodnak, hogy ha – részben a gyorsabb Reapereknek – köszönhetően felfuttatják a termelést, akkor tucatnyi 3D-nyomtató évente „számos” a Terran 1-nél feljettebb, Terran R hordozórakétát állíthat elő a gyártócsarnokban. Utóbbiak várhatóan 2024-ben kezdhetik meg a munkájukat.