Lehetetlen nem imádni ezt a 74 éves Mercury-t

2023.02.11. 16:56

Egész egyszerűen tökéletes az a Mercury Eight Coupe, amit a napokban hirdettek meg a Bring a Trailer aukciós oldalon: az 1949-es Mercury a csodálatos almazöld színével, a temérdek krómmal és a fehérfalú gumikkal elképesztően bájos jelenség. Még inkább különlegessé teszi az autót, hogy nem egy A-tól Z-ig felújított darabról van szó.

A 74 éves  Mercury  azért maradhatott meg ennyire újszerű állapotban, mert élete kétharmadát – pontosan 50 évet – egy múzeumban töltötte. Még a hibátlan árnyalatú, Berwick Green fényezés is eredeti, ahogy a szélvédő fölötti napellenző is. Az Eight Coupe formavilága már önmagában is állat, de pont az ilyen, apró részletek teszik különösen menővé.

Ahogy egy rendes amerikai autótól elvárható, a motorteret egy V8-as tölti meg. Egy 255 köbhüvelykes, vagyis körülbelül 4,2 literes flatheadről van szó, aminek a moraja két kipufogón keresztül távozik a világba. A 110 lóerős V8 mögé egy háromsebességes, manuális váltót akasztottak, amin keresztül a motor természetesen a hátsó kerekeket hajtja.

Bár a külsőnek elég volt egy kis csinosítás, hogy visszaadják neki az eredeti fényét, a belsőnél ez nem volt elég, ugyanis például az üléseken meglátszik a kor. Van benne egyébként gyári rádió, az akkumulátor-töltöttségét jelző műszer, olajnyomasmérő és a hűtőfolyadék hőfokát is jelzi.

A futásteljesítmény az óra szerint 27 ezer mérföld, ami kicsit több, mint 43 ezer kilométernek felel meg. Ugyan a mérő csak öt helyiértékes, a Mercury állapota és története alapján simán lehet, hogy még nem fordult át.

Hogy a következő tulaj azonnal használni tudja a gyönyörű Mercury-t a gumikat újakra cserélték. A 215/75-ös, fehér falú, stílusban az autóhöz tökéletesen passzoló gumikat 15 colos, piros lemezfelnikre húzták, amikre a gyári, krómozott dísztárcsák kerültek vissza. A kerekek mögött négy dobfék lassítja a testes kasznit.

Az aukció február 15-én zárul és a cikk írásának pillanatában mindössze 11250 dolláron, vagyis kicsivel több, mint 4 millió forinton áll a licit. Valószínűleg ez megy majd még feljebb, de ha nem alakul ki licitháború, akkor valaki igen jó áron kaphatja meg ezt a végtelenül csodás kisugárzású Mercury-t, amivel mi is nagyon szívesen végigkrúzolnánk az Egyesült Államokon.

Forrás: Bring a Trailer