Hétfőn kezdik megbontani a népligeti felüljárót

2023.02.14. 10:40

Hétfőn, február 20-án megkezdődik a népligeti felüljáró karbantartási munkálatai miatti forgalmi rend átalakítása. A változás szinte biztosan minden nap többlet torlódást okoz majd. A kifelé vezető irányban továbbra is két forgalmi sávot használhatnak majd a közlekedők, a városközpont felé azonban egy forgalmi sávra szűkül az útvonal. A felüljáró alatti parkolót, amit 2022. decemberében zártak le, és a híd alatt átvezető biciklisáv továbbra sem használható.

A Budapest Közút Zrt. közleménye szerint a munkálatok alatt biztonságosan lehet használni a felüljárót. A tavaly januárban életbe lépett irányelvek nem változnak. Ez azt jelenti, hogy a 12 tonnánál nehezebb járművek nem hajthatnak fel. Kivételt csak a BKK buszjáratai élveznek, de a 19 tonnás össztömeget ezek a járművek sem haladhatják meg.

“A hídon a Budapest Közút Zrt. megbízásából két hossztartó hídgerendát bontanak ki, majd a kiemelt mintákon és a feltáruló szerkezeti elemeken szakemberek bevonásával helyszíni és laboratóriumi vizsgálatokat végeznek.” - írják.

Február 20-án a forgalomelterelés első szakasza lép érvénybe. A felüljáró Pénzverde előtti szakaszán, a városközpont felé vezető oldalon a külső sávot körülbelül 200 méter hosszan, egymásba kapcsolt beton terelőelemekkel választják el.

A munkálatok várhatóan július elején fejeződnek be, majd a vizsgálati eredmények függvényében ősszel derül ki, hogy mennyire terhelhető a 45 éves építmény, és az is, hogy mi lesz a további sorsa.