Végre forgalomba állnak a Volánbusz új CNG buszai

2023.03.02. 12:27

Ahogy azt korábban megírtuk, a Volánbusz összesen 164 új, környezetbarát, MAN Lion's City 12 CNG típusú autóbuszt vásárolt. Az új gázbuszok tavaly nyáron már megérkeztek, de a Volánbusz nem állította őket forgalomba. Úgy tudjuk, hogy az eddigi késlekedésnek két oka is volt. Az egyik, hogy túl drága volteddiga CNG gáz kilója . A másik pedig, hogy nem épült meg az új gázkút a Budafoki úton. Nos, a CNG gáz kilójának az ára egy fél évvel ezelőtt 800-900 forint volt, most 700-800 között ingadozik. Szóval olyan nagy árcsökkenés nem következett be.

Persze,  ahogy nálunk az lenni szokott , ez idő alatt az új kút sem készült el a 11. kerületben. Így valószínűleg nem várhatott tovább, hogy a 15 milliárd forintnyi eszköz tovább álldogáljon, védve a betont az esőtől. Ezért előbb  Szegeden , most pedig a budapesti agglomerációban is forgalomba állhattak végre az új CNG buszok.

Hat autóbusz már mostantól szállítja az utasokat Solymár és Nagykovácsi térségében. A többi jármű az utastájékoztatási eszközök beszerelése és a töltőinfrastruktúra teljes kiépülése után, fokozatosan kapcsolódik be a budai agglomerációs Volánbusz-vonalak közlekedésébe, Budakeszi, Budaörs, Törökbálint és Diósd térségében.

A fejlesztéssel a 171 darabos, fővárosi agglomerációs állomány 44 százaléka megújul, átlagéletkora 5,98 évről 2,2 évre csökken, amely szám még egy gazdag nyugati városnak is becsületére válna. A 115 darabos szóló flotta teljes egészében alternatív meghajtású lesz, mindössze 0,7 éves átlagéletkorral. A légkondicionált buszok 106 utas szállítására alkalmasak, az ülőhelyek száma 27. Az akadálymentes kialakítású járművek kerekesszék és babakocsi elhelyezésére szolgáló férőhellyel, valamint felszállást segítő rámpával is rendelkeznek. Az utasok kényelmét USB-csatlakozók is szolgálják, a fedélzeten vizuális és hangbemondásos utastájékoztató berendezés és kamerarendszer üzemel.

A Volánbusz 2021 nyarán írt ki közbeszerzést 164 darab új, sűrített földgázzal üzemelő autóbusz beszerzésére. A nyertes ajánlattevő az MAN Kamion és Busz Kereskedelmi Kft. lett. A 2022. február 28-án aláírt szerződés értelmében MAN Lion's City 12 típusú, alacsonypadlós, kéttengelyes, szóló kivitelű járművekkel bővült a közlekedési társaság flottája.

A járművek közül tíz darab Szeged helyi közlekedésében, 75 darab a fővárosi agglomerációban, míg negyven Szolnok környékén, 39 darab jármű pedig a zalai helyközi vonalakon áll forgalomba. Azok az alig nyolcéves, dízel, MAN Lion's Cityk, amelyeket leváltanak az új CNG buszok, a vidéki városokba kerülnek, amelyeknek nagy szüksége van a viszonylag fiatal járművekre. Ugyanis a legtöbb magyar városban nem ritka, hogy még harminc évnél idősebb busz is forgalomba van.