353 milliárd forint: ennyibe kerül az óratekerés

2023.03.03. 08:24

A használt autó vásárlásának egyik jelentős kockázata az óratekerés. Amerikában pedig kimatekozták, mekkora kárt okoznak ezzel az autóvásárlóknak. 

ora.gif

A kilométer-számlálók visszatekerésével évente összesen egymilliárd dollár (353 milliárd forint, a metróépítés nagyságrendjébe illő összeg) kár éri az amerikai autósokat – ismertette a CNBC amerikai gazdasági hírtévé online verziója Carfax adatszolgáltató adatát.

Szerte a világon - így Magyarországon is alkalmazott - óratekeréssel  "megfiatalítják”az autót, ezért reális áránál többet kérhetnek érte. (A Totalcar sok cikkben foglalkozott az óratekeréssel. Arról pedig, hogy miként deríthető ki, ha tekert órás az autó, az Autórevizor korábbi cikkében olvashat részletesen.) 

Ez a fajta csalás hét százalékkal nőtt 2022-ben 2021-hez képest az Egyesült Államokban – állítja a Carfax. A cég úgy számolja, hogy használt autót vásárló autósok átlagosan 4000 dollárt (több mint 1,4 millió forintot) buknak az alatt az idő alatt, amíg használják az adott autót.

Ráadásul többségük még csak nem is tudja, hogy átverték. Jason Shrader jogi szakértő, a kilométer-számlálókkal elkövetett csalások áldozatait képviselő civil szervezet vezetője azt mondta: Igazságot akarunk azoknak az autósoknak, akik 45 ezer dollárt (közel 16 millió forint) fizettek egy autóért, ami valójában jó 10-15 ezret (3,5-5,3 millió forint) ér. 

Az óratekerés is hozzájárult az autódráguláshoz

Az Egyesült Államok a használt autók átlagos ára a 2019 decemberi 20 ezer dollárról 2022 decemberére 27 ezerre ment fel – derül ki a Cox Automotive autóipari szolgáltató cég adataiból. A beszállítói láncok megszakadása nyomán hiány alakult ki az új autók piacán, ami sok vevőt arra késztetett, hogy használtat vásároljon. Egy 2020-2022-ben felhajtotta az árakat. Csak az év végére javult a helyzet.

Patrick Olsen, a Carfax igazgatója szerint elképzelhető, hogy az áremelkedésekben szerepe volt a csalóknak is, akik a korábban olcsón megszerzett használt verdákat a kilométeróra visszatekerésével megdrágíthatták. Ezzel rátehettek egy lapáttal a pandémia okozta drágulásra.