Magyarországra képeznek nőket kamionsofőrnek Indiában

2023.03.07. 10:10

A trans.info árufuvarozói és logisztikai szaklap, valamint a The Times of India egy cikkére hivatkozva írta meg az Index, hogy a dán Baton Transport leányvállalata, a Baton Transport Hungary indiai nőket képezne ki európai teherautó-sofőrnek. A képzés még Indiában zajlik majd, de a munkavégzés központja Magyarország lesz.

Első körben kis létszámban, 25 indiai nőt képeznének ki, de ha a projekt sikeresnek bizonyul, és beváltja a hozzá fűzött reményeket, akkor a következő öt évben további 800 főnek indítanak képzést a következő öt évben.

Ráadásul a The Times of India cikke szerint nem túl szigorúak a bekerülési feltételek. Mindössze általános iskolai végzettséget várnak el, valamint azt, hogy a jelentkező ne jöjjön zavarba az angol nyelv használatától. A sikeres pályázónak pedig havonta 1800 eurónyi (~681 ezer forint) fizetést kínálnak, amiért cserébe heti 5 napot és legfeljebb kétszer 4,5 óra nettó volán mögött töltött időt várnak el. A cég szerint egy magyar munkavállalónak ugyanezért a bérért ugyanezeket az elvárásokat kell teljesítenie.

A sikeresen pályázó nők első körben nem hozhatják magukkal a családjukat Magyarországra, de amint megkapták a tartózkodási engedélyt, már ők is beléphetnek az ország területére.