Jó játék lehet a Honda ultracuki villanytargoncája

2023.03.08. 06:11

A Honda néhány éve fejleszti már a távirányítható és önvezető platós szállítójárművét, mely az Pioneer 1000-es ATV platformájra épül, elektromos hajtással. Most itt a harmadik generációs kísérleti modell, a cukisági faktor pedig csak hangyányit csökkent a tavaly bemutatott második generációhoz képest. Nem úgy a használhatóság!

AWV2023.2 001

Multicar? Dehogy Multicar! A modern dolgozó már a Honda AWV-re (Honda Autonomous Work Vehicle), vagyis az önjáró munkagépre vágyik. Legalábbis a japán gyártó feltételezése szerint, mely továbbra is partnereket keres az AWV tesztelésére, terjesztésére és fejlesztésére. Közben már az is csoda, hogy ez nem hidrogénes, hiszen egy villanytargonca.

Tavaly még a második generációs AWV segített napelemparkot építeni az Egyesült Állomokban, táblagépről irányítva a GPS, a lidar és a sztereó kamerák kombinációjának adatáradatában. Biztos nem volt rossz, csak a munkások túl magasnak ítélték a prototípus platóját, melyre nem fért rá két raklapnyi szajré sem.

Ám immár vége a Honda e-ről is ismerős körlámpák uralmának, hisz itt a legújabb Honda AWV, melyet a britek minden bizonnyal Mark 3-nak hívnának.

A legújabb önvezető szállítógép már tudja a két raklapot, miközben elbír akár 907 kilót is a platóján. Fordulóköre 3,47 méter, a jármű maga pedig bő 3 méter hosszú, 2 méter széles és 1,3 méter magas. Rakodási szempontból ezek igen kedvező értékek.

A gond csupán az, hogy én ezt a Hondát szórakozásra szánnám. Nem egy K24-es négyhengeres dolgozik benne, ez való igaz, ám így is működhetne a kísérlet.

A platójára minibár, medence, amit csak kíván az ember, aztán a tablettel addig vezetjük körbe-körbe akár még keményebb terepen is, amíg bírja bárki irányítani, és nem folyik a vér sem. Illetve durván 45 kilométeren át, hisz ennyit ígér az új 18,6 kWh kapacitású akkumulátor.

Sok sikert kívánunk a munkaerőhiányban szenvedő ágazatok és a Honda összefogásának, hiszen jó dolog egy klasszikus Multicar K25 a kelet-német korszakból, ám ha azt irányítjuk tablettel, lesz min csemegézzen holnap a Fókusz.