Békéscsabányi embert küld el a General Motors

2023.03.10. 14:06

Ha valakinek kétségei voltak afelől, milyen átalakuláson megy keresztül az autóipar az elektromos autózás térhódítása miatt, annak adhat egy képet erről a General Motors brutális leépítése.

1320071177242

A General Motors önkéntes közös megegyezéses kilépési lehetőséget ajánl a cégtől 58 ezer egyesült államokbeli munkavállalójának. Ez megfelel Sopron vagy Békéscsaba teljes lakosságának, ami jól jelzi a leépítés mértékét. 

A CNBC összefoglalója szerint az ajánlat a szellemi munkát végző, íróasztalnál dolgozó alkalmazottakat célozza meg. A „Voluntary Separation Program” (VSP) a legalább öt éve a GM-nél dolgozó beosztottaknak, illetve a legalább két év munkaviszonnyal rendelkező menedzsereknek szól. 

A vállalat számításai szerint a gigantikus elbocsátás ennek megfelelő összegbe, 1,5 milliárd dollárba fog kerülni. Ennek nagy részét 2023 első félévében fogják elszámolni. (Ez 543 milliárd forintot jelent.) A cégvezetés ezzel az intézkedéssel fel akarja gyorsítani a vállalat munkaerejének elkerülhetetlen leépülését, ami abból fakad, hogy az elektromos autók gyártása egyszerűbb, mint a hagyományos autóké. A GM legutóbb 2018-2019-ben ajánlott önkéntes kilépési lehetőséget 18 ezer észak-amerikai alkalmazottjának. 

Az autógyártó közleménye szerint erősen ajánlják a munkavállalóknak a részvételt a VSP-ben. A General Motors az év elején jelentette be, hogy kétmilliárd dollárral csökkenteni akarja költségeit. Azt is jelezték, hogy ennek 30-50 százaléka 2023-ra eshet. Az alkalmazottakat lehetőleg közös megegyezéssel akarják elküldeni az elbocsátások helyett.

A GM igyekszik nagyvonalúnak tűnő ajánlatot tenni azoknak, akik a távozást választják. Egyhavi bérüknek megfelelő végkielégítést ajánl minden egyes az autógyártónál töltött évük után 12 hónapig. Emellett a kilépők és családtagjaik igénybe vehetik a Cobra nevű egészségbiztosítást, ami egyéb feltételektől függően 1,5-3 évig biztosítja egészségügyi ellátásuk fedezetét.

Az érdeklődők március végéig jelentkezhetnek, és június 30-áig lépnének ki a GM-től. Az autógyártó szóvivője nem adott tájékoztatást arról, hány alkalmazott távozására számítanak. Az elmúlt év végén a General Motorsnál az egész világon 81 ezren dolgoztak havi fix fizetésért. A vállalat összes alkalmazotti létszáma 2022-ben 167 ezer fő volt.