Nem tesznek le Karácsonyék a Nyugati felüljáró elbontásáról

2023.03.10. 12:57

“Bár a kormány most leállította a Nyugati pályaudvar és környezetének fejlesztését, mi továbbvisszük a korábbi tervek elveit, így a Nyugati tér újra igazi városi találkozótér lehet.” - így rúgta be a péntek reggelt Karácsony Gergely főpolgármester a saját Facebook oldalán. A kijelentés autós vonatkozása, hogy ebben az igazi városi találkozótérben nem kap helyet a Nyugati téri felüljáró.

2022. márciusában Fürjes Balázs - akkor még a Miniszterelnökség Budapest és a fővárosi agglomeráció fejlesztéséért felelős államtitkáraként - jelentette be, hogy a brit Grimshaw Architects nyerte az új Nyugati pályaudvar tervpályázatát. Az akkori terveknek része volt a terület parkosítása és a Nyugati téri felüljáró elbontása. Csakhogy Lázár János építési és közlekedési miniszter javaslatára a kormány januárban kukázta a projektet, annak ellenére, hogy már elnyertek rá 1,1 milliárd forintnyi támogatást.

Karácsony Gergely főpolgármester és Soproni Tamás terézvárosi polgármester viszont nem mond le a tervről, aminek részét képezi, hogy a felüljárónak, amire egyfajta belvárosi autópályaként hivatkoznak a videóban, mennie kell. A közlekedési hangsúlyt pedig a Deák tér és Lehel tér közé álmodott villamosjárat felé hangolnák.