Naponta 44 bringás köt ki a sürgősségin - extravagáns megoldással tiltakoztak a brazilok

2023.03.16. 09:26

Brazíliában brazilos hevülettel hívták fel a figyelmet a biciklisek és az autósok közötti feszült helyzetre. Több, mint harminc félmeztelen és teljesen meztelen biciklista vonult fel Dél-Amerika legnagyobb városában Sao Paulóban, hogy tiltakozzon az autósok figyelmetlen magatartása ellen – írta Wionews.com hírportál az AFP nemzetközi hírügynökség jelentése alapján.

Fotó: Priscila Zambotto / Getty Images
Fotó: Priscila Zambotto / Getty Images

A demonstráció tagjainak többsége Brazília pénzügyi központjának főutcáját, a Paulista Bouldevardot választotta a felvonulás helyszínéül. Az egyik biciklista tetőtől talpig befestette magát zöld festékkel, csak egy kis részt hagyott ki az arcából és a sisakjából.

A csoport az International Naked Bike Ride mozgalom brazil megfelelőjének tagjaként vett részt a demonstráción: Brazíliában Pedalada Pelada (meztelenül pedálozunk) néven ismert a tiltakozásnak ez az extravagáns módja. "Meztelenül vonulunk fel Latin-Amerika legszélesebb sugárútjain, hogy megmutassuk, mennyire sérülékenyek vagyunk az autókkal szemben" – mondta Allis Bezerra fotográfus az AFP riporterének. Hozzáztette: "A demonstrációval megmutatjuk a társadalomnak azt is, milyen fontosak vagyunk. Azzal, hogy autó helyett kerékpárt használunk elkerüljük a környezet szennyezését."

„Fenntartható pedálozás”

– ezt írta a hasára Andresa Aquida 43 éves művész, mielőtt meztelen felsőtesttel elindult a Paulista Avenue-ra. Szerinte az autósok nem tisztelik a bicajosokat: "Csak dudálnak ránk, mintha azt mondanák: Takarodj az utamból vagy elgázollak!" - mondta. 

Egy tavaly júniusban megjelent tanulmány, amelyet a brazíliai közlekedési orvostudományi szövetség (Abramet) készített, sötét képet fest a helyzetről. Évente 16 ezer olyan biciklistákat érintő közlekedési baleset történik az országban, amelynek nyomán a kerékpáros kórházba kerül. Ez azt jelenti, hogy átlagosan naponta 44-en fejezik be a bringázást a sürgősségin. A Pedalada Pelada valójában egy demonstrációsorozat, amelyet több héten át hétről hétre megismételnek. A következő állomás Rio de Janeiro lesz.