Szigorítaná az EU a jogosítványok hosszabbításának feltételeit

2023.03.16. 14:03

Jelenleg nincs egységes európai szabályozás a vezetői engedélyek érvényességi idejéről. Németországban például élethosszig érvényesek a jogosítványok, kizárólag balesetben való részvétel, vagy bizonyos szabálysértések elkövetése esetén, egyénileg írják elő a vezetési alkalmasság felülvizsgálatát - írja a Bild.

jogositvany

Egy kidolgozás alatt lévő Európai Uniós tervezet alapján ez azonban hamarosan változhat, ugyanis az EU minden tagállamában kötelezővé tenné a vezetési alkalmasság ellenőrzését. A tervezet szerint a tagállamok továbbra is önállóan dönthetnének arról, milyen módon és időközönként ellenőrzik a vezetési alkalmasságot.

A Bild szerint Németországban felmerült a 70 év felettiek számára előírt alkalmassági vizsga bevezetése is.

Magyarország a szigorúbb szabályozást alkalmazó tagállamok közé tartozik, nálunk ugyanis 50 éves kor alatt 10 évig, 50 és 60 éves kor között 5 évig, 60 és 70 éves kor között 3 évig érvényesek a jogosítványok, a 70 év felettieknek pedig 2 évente kötelező az orvosi alkalmassági vizsgálat.

Magyarországon kívül többek között Dániában, Spanyolországban és Olaszországban is orvosi alkalmassági vizsgához kötik a jogosítványok érvényességi idejének meghosszabbítását bizonyos életkor felett.