Listaáron vennél autót? Nem mindenhol egyszerű

2023.03.19. 10:44

Bár javult a helyzet az amerikai autókereskedésekben, számos esetben még mindig az ajánlott árnál többet kell fizetni.     6

Az iSeeCars.com adatszolgálató portál adatai szerint az új autók átlagos ára 45 296 dollár (16,7 millióforint) volt, ami érezhetően több a gyártók 41 637 dolláros (15,3 millió forint) ajánlott fogyasztói áránál - az Egyesült Államokban manufacturer's suggested retail price-nak (MSRP) hívják, magyarul pedig ajánlott fogyasztói árnak - derül ki a CNBC összefoglalójából. 

A J.D Power és az LMCAutomotive autóipari elemző cégek becslése szerint az új autók 31 százalékát kínálták az ajánlott fogyasztói árnál drágábban. Ez érezhető változás a 2022 júliusi 48 százalékhoz képest. Az iSeeCars jelentése szerint az átlagos eladási ár 8,8 százalékkal volt magasabb az ajánlott fogyasztói ár. Ez szintén alacsonyabb az elmúlt év közepét jelmező 10,2 százalékos adatnál.

A legnagyobb árkülönbséggel kínált tíz autó mindegyikénél legalább 20 százalék volt a felár. Az autógyártók emelik az áraikat, és ugyanezt teszik a dealerek is – mondja Karl Brauer, az iSeeCar elemzője. Ugyanakkor a szalonárak és az MSRP különbsége tovább fog csökkenni, ahogy a szállítások stabilizálódnak. A legtöbb autó esetén azonban idén még nem fognak visszaesni az MSRP szintjére.

Jókora plusz

A legnagyobb különbség a luxusautóknál mutatkozik. A csúcstartó februárban a Genesis GV70 volt, amelyet országos átlagban 56 476 dollárért (20,8 millió forint) lehetett elvinni. Ez 27,5 százalékkal volt az autó MSRP-je, azaz 44 299 dollár(16,3 millió forint) felett.

A második helyen a Jeep Wrangler állt 44 396 dollárral (16,3 millió forint), ami 24 százalékos felárnak felelt meg. A skála másik végén a Chevrolet Silverado kisteherautó állt 50 116 ezer dolláros (18,4 millió forint)árral, ami két százalékkal elmaradt a típus ajánlott fogyasztói árától. A második a Chevrolet Malibu 27 887 dollárral (10,2 millió forint), aminek az ára egy volt százalékkal kevesebb az erre az autóra adott ajánlott fogyasztói árnál.

A hitelek ezúttal nem segítik ki a vásárlókat. A 60 havi amerikai autóhitel átlagos kamata 6,3 százalék volt az év második hónapjában, miközben egy éve még 4 százalék volt. A J.D. Power és az LMC Automotive jelentése szerint az átlagos havi törlesztőrészlet 722 dollár (265 ezer forint) volt, ami 59 dollárral (22 ezer forint) magasabb az egy évvel korábbinál. A szakértők a régi, jól bevált tanácsokat adják az autósoknak, ha pénzt akarnak spórolni. Ne ragaszkodjanak egy bizonyos autótípushoz és modellhez, illetve nézzenek szét a lakóhelyüktől távolabbi autószalonokban is.