Bányákba fektet a VW, hogy olcsóbban tudjanak több akkut gyártani

2023.03.21. 06:12

Az Automotive News Europe beszámolója szerint a Volkswagen csoport komoly döntésre szánta el magát annak érdekében, hogy lejjebb tornásszák a villanyautókba szánt akkumulátorok gyártási költségeit: bányákba fognak befektetni. A döntés háttere, hogy a német óriásnak komoly tervei vannak az iparágat illetően.

DB2021AU00323 large

A Volkswagen reményei szerint PowerCo nevű részlegük nem csak saját használatra, hanem eladásra is gyártana akkumulátorokat, idővel pedig fontos szereplővé válna ezek piacán. Mindehhez elkerülhetetlen, hogy bőségesen és kedvező áron a gyártó rendelkezésére álljanak az ehhez szükséges nyersanyagok, a Volkswagen szerint pedig ehhez elengedhetetlen, hogy a bányászatban is érdekeltségük legyen.

"Az elérhető alapanyagok mennyiségét a bányák kapacitása korlátozza" - mondta Thomas Schmall, a gyártó technológiai vezetője. Állítása szerint a Volkswagen távlati célja, hogy saját maga állítsa elő villanyautói akkumulátorainak felét, a költségek drasztikus lenyesése mellett - hiszen egy mai villanyautó előállítási költségének közel 40 százalékát az akkumulátor teszi ki. "A jövőben véges számú akkumulátor sztenderd lesz.

"A nagy gyártási kapacitás és külsős eladásainkon keresztül mi akarunk lenni ezek egyike."  - fogalmazott Schmall. A Volkswagen egy Forddal kötött megállapodás keretében hamarosan 1,2 millió autóhoz biztosít akkumulátort az amerikai gyártó számára, melyek az MEB platformra épülnek.