Kudarcba fulladhat a dollármilliárdos űrálma

2023.03.21. 12:38

Az extravagáns stílusáról ismert dúsgazdag brit Richard Branson üzletember, akinek vagyonát hárommilliárd dollárra becsülik vélhetően kénytelen lesz lemondani egyik nagy álmáról. 

2023-01-08T181621Z 2053027431 RC2HMY9W7A57 RTRMADP 3 BRITAIN-SPA

A csőd szélére került a Virgin Orbit, Richard Branson brit nagyvállalkozó egy űrtechnológiai vállalkozása– írta a CNBC. A vállalat március közepén függesztette fel tevékenységét, kényszerszabadságra küldve alkalmazottait, miután lényegében kifutott a pénzéből. A 750 munkatárs közül a középvezetők és a rakétafejlesztő mérnökök elkezdtek új állást keresni, sok esetben sikerrel.

A Virgin Orbit 2017-ben vált ki Branson nagy űripari vállalkozásából, a Virgin Galacticből, amely űrturistáknak szánt repülőgép-űrrepülőgép kombinációt fejleszt. Az ilyen utazás során az űrrepülőgép eléri a világűrt nagyjából 100 kilométer magasan a földfelszíntől, rövid időre a súlytalanságot is megtapasztalhatják az utazók, majd visszatérnek a földre anélkül, hogy megkerülnék a Földet. 

A Virgin Orbitot eredetileg más feladat végrehajtására hozták létre. Olyan rakétákat akarnak fejleszteni, amelyek egy Boeing 747-es repülőgép szárnya alól repülés közben indulva érnék el a világűrt, ahova műholdakat juttathatnának fel. Ez a módszer hasonlít az űrturistákat szállító űrrepülőgép indításához. Vélhetően a műholdak pályára állításának egyik viszonylag olcsó megoldásának szánták. A cég legutóbbi, januári kísérlete kudarccal végződött: a rakéta nem érte el világűrt.

Összeomlott az árfolyam

A vállalatot 2021 végén vitték tőzsdére az úgynevezett spac-őrület idején. Akkoriban egymást követték az olyan első tőzsdei részvénykibocsátások, amelyekben úgynevezett special purpose acquisition companyk (spac) is résztvettek. Ezeket tőkegyűjtésre hozzák létre azzal, hogy később döntik el, milyen profilú vállalattal egyesülve viszik a tőzsdére a céget. Az akkori részvényár 10 dollár volt, ami az elmúlt bő egy évben fokozatosan csökkent. A januári kudarc után 20 százalékkal zuhant a papír értéke, részvényenként 1,66 dollárra, ám márciusra már ebből is csak 52 cent maradt. Bár a csőd elkerülhető, az ügyhöz közel álló megfigyelők pánikot érzékelnek a vállalat vezetőségében.

Hírek szerint Branson, aki a Virgin Orbit 75 százalékos tulajdonosa nem hajlandó tovább finanszírozni a vállalkozást. Így új befektetőre lenne szükség, vagy el kellene adni a céget, vagy jöhet a csőd. Az utóbbit megelőzően csődvédelmet kérhetnek, amely alatt lebonyolíthatják a vállalati vagyon értékesítését. Egy biztos, a Virgin Orbit vezetői nagyvonalú, több száz ezer dolláros végkielégítéssel távozhatnak a kudarcot vallott cég éléről, ha megszűnik az állásuk.