Vigyázz, támadnak a traktorok!

2023.03.22. 16:15

Nem csak a márciusi-áprilisi időszakban emelkedik meg jellemzően a mezőgazdasági gépek részvételével történő balesetek száma, hanem a július-agusztus páros és az október is ilyen. Akárhogy is, ennyit mindenképpen jó megjegyezni: a közeljövőben jó eséllyel találkozunk majd nagyra nőtt munkagéppel a közutakon.

A tavaszi munkálatok beindulásával szinte bárhol előfordulhatnak mezőgazdasági gépek. Ha például az úticéljuk másképpen nem tudják megközelíteni, vagy az alternatív útvonal legalább 50 százalékkal nagyobb kitérő lenne, akkor számos olyan útra is felhajthatnak, ahol egyébként tiltják a haladásukat.

“A lassú sebesség egyrészt növeli a ráfutásos balesetek kockázatát, másrészt türelmetlenné tesz egyeseket, ami meggondolatlan előzésekhez vezethet. E járművek emellett gyakran túlméretesek, nem szokványos, kiálló részekkel vannak felszerelve, amihez a közlekedés többi szereplője nincsen hozzászokva.” - mondta Bolyki Bence, az Agroinform ügyvezetője arról, hogy mit érdemes észben tartaniuk a forgalom hétköznapi résztvevőinek.

Mindemellett fontos előírás, hogy a mezőgazdasági járművek nem hordhatnak fel szennyeződést az útra, tehát aki ilyet lát, az éppen egy szabálytalan pillanat szemtanúja.