Két hét, és megérkezik az új Lancia Stratos

2023.03.31. 14:20

Egy ideje már tudjuk, hogy a Lancia épp egy teljes megújuláson megy keresztül. Ennek szellemében még korábban bemutattak egy furcsa dizájntanulmányt, mely egy vadiúj koncepcióautónak ágyaz meg. Most azt is megtudtunk, mi fán terem a titokzatos modell, és mikor mutatják be.

lancianewlogo03-638464e4a9f8d

A Lancia talán valaha volt legikonikusabb modellje a Stratos, az új koncepcióautó pedig a ralilegenda formavilágából építkezik majd, annak egyfajta modern szellemi örököse lesz. Küldetése pedig, hogy bemutassa azt a dizájnvonalat, melyet a gyártó "a következő száz évben" képvisel majd.

Egy ideje már tudjuk, hogy a Lancia egy prémium villanyautó márkaként születik újjá, így nem meglepő módon az új Stratos is "100 százalékig elektromos". A gyártó első ténylegesen megvásárolható modellje, mely az új szellemiség jegyében készül, a várhatóan 2024-ben érkező átdolgozott Ypsilon lesz, melyet 2026-ban egy "felsőkategóriás szedán", majd 2028-ban egy új Delta követ.

Jean-Pierre Ploué, a márka dizájnfőnöke szerint az új Stratossal bemutatott dizájnnyelvezet "időtlen, ellenálló és egyedi" lesz, mely "olyan ikonikus formákból építkezik, mint a kör, a négyzet és a háromszög." A vezető azt is hozzátette, elsősorban a kicsi, a kompakt és a zászlóshajó modellekre fókuszálnak majd, "azon tradíciók szerint, melyek a Lanciát eleganciája és modernitása miatt felismerhetővé tették az egész világon."

Az új irányvonal a modern köntösbe öltöztetett Stratos leleplezésével kezdődik, melyre április 15-én kerül sor.

Forrás: autocar.co.uk