Eladó a Száguldó vipera, vagyis a Viper a tévéből

2023.04.03. 06:11

1994-ben pontosan azt a korosztályt célozta a sorozat, mint előtte a Baywatch. A Chrysler nem vacakolt a termékelhelyezéssel, hiszen egyenesen a Viperről nevezték el az egészet, bár az abból átalakuló csodaautót Defendernek hívták. Elvileg 14 készült a forgatáshoz, egy közülük pedig épp eladó.

1995 viper-defender-tv-car tbd 015 web-scaled Totalcar

Még egy napig fut az árverés, és most 80 ezer dollárnál, tehát 28 millió forintnál jár a számláló, pedig az autó egy kiállítási darab abból a szempontból, hogy sosem regisztrálták. Így tehát nehezen lehetne legális az utcán vezetni, bár ebben a Defenderben összesen 190 mérföld van 1993 óta, ami évi tíz kilométeres futásteljesítménynek felel meg.

Esetleg nincs is meg a Száguldó vipera című sorozat, az NBC fantasztikus Knight Rider utánérzése a Chrysler pénzéből megvalósítva? Semmi gond! Kilenc és fél percnyi akció a rendkívül fontos első évadból, és már érteni is fogod, miért fizetne valaki ennyi pénzt a talán legszebben kivitelezett tévés Defenderért:

Ha már egy Dodge Viper RT/10-ből alakult golyóálló bűnözővadásszá, a Defender a Viper hosszított padlólemezére épült. Erre jött a kötelező üvegszálas karosszéria, a kamu képernyőkkel megszórt beltér, valamint Viper-szerű, ám szélesített 17-colos kerekek a megfelelően feliratozott féknyergekkel együtt.

A sorozat sztárját Steve Ferrerio csapata tervezte a Chrysler stúdiójában, az elvileg 14 darab kaszkadőrautót pedig a Unique Movie Cars gyártotta Las Vegasban, ahol ez a példány most is várja új tulajdonosát.

A Száguldó viperát egyébként 1993-ban forgatták Los Angeles környékén, és bár az NBC-nél csak egy évadot élt meg, 1996 és 1998 között további három évadot gyártottak belőle a Paramount kedvéért. A piros Viper RT/10-ből kék Viper GTS lett, a Defender pedig talán terepjáró-módban a legszórakoztatóbb, bár légpárnás hajóként se semmi.