Most jön az a rész, amikor az őzek beugranak a kocsi elé

2023.04.04. 10:51

Itt a tavasz, itt a szokásos áprilisi vadveszély. A rendőrök is figyelmeztetnek mindenkit, hogy a mostani időszakban évről évre megemelkednek a vadgázolásos baleseti számok, tehát ezúttal is erre kell számítani. Az alakuló jó idővel elsősorban nyulak, fácánok és őzek keresztezhetik a közlekedők útjait, mivel a tél végével sok állat ilyentájt kezd élelemkeresésbe.

vadelütés lead 0
Fotó: Police.hu

Egy 28 éves enesei férfi is a napokban szembesült ezzel, amikor őz szaladt az autója elé a 81-es úton. Nem tudott lefékezni, és elütötte az állatot. Személyi sérülés nem történt, de az őz elpusztult. Még vizsgálják az eset körülményeit, de ha volt kint vadveszélyre figyelmeztető tábla (és abból nagyon sok van szerte az országban), akkor a sofőr nem sok jóra számíthat, mert ebben az esetben nem fogják megtéríteni az autóban keletkezett kárt.

A rendőrség a következő tanácsokkal és információkkal látja el a közlekedőket:

  • Erdők, mezők, bokros területek mellett vezető utak mentén számítani kell a vadállatok megjelenésére, ezért a jármű sebességét úgy válasszák meg, hogy szükség esetén meg tudjanak állni a gépkocsival!
  • Vadveszélyre figyelmeztető táblával jelzett útszakaszon – legfőként a kora reggeli és az esti órákban – különösen óvatosan és figyelmesen vezessenek, mivel az úton számítani kell arra, hogy a szabadon élő állatok bármikor a jármű elé ugorhatnak!
  • Amennyiben vadat lát, lassítson! A vadállatok kiszámíthatatlanul viselkednek. A mozdulatlanul álló vad hirtelen megugorhat és akár a jármű irányába is vágtatni kezdhet.
  • Ha egy őzet, illetve szarvast látott, számítson többre is! Általában ezek az állatok csoportokba verődnek.
  • Amikor hirtelen nagytestű vad kerül a gépkocsi elé, vészfékezzen, adjon hangjelzést, de ne rántsa félre a kormányt!
  • Vadelütés esetén rendőrt kell hívni, a helyszínt nem szabad elhagyni, ugyanis a vadbaleset is közúti balesetnek minősül! Az elpusztult állatot ne vigye magával, az lopásnak számít!