Mindössze 35 készült ebből a Shelby Mustangból

2023.04.08. 06:37

Aki rajong a régi Mustangokért, annak szinte biztos, hogy az álomautói között szerepel egy eredeti Shelby GT350 vagy GT500. Az egyetlen probléma ezzel, hogy a Shelby American igen keveset készített ezekből 1965 és 1971 között, ezért nem meglepő, hogy ha fel is bukkan néha egy szép állapotú, eredeti példány egy aukción, akkor az borítékolhatóan borzasztóan drágán fog elkelni.

Ha azonban valaki az eleve nem gyakori Shelby Mustangok között is egy igazán ritka változatra pályázik, akkor a gyárilag kompresszorral szerelt változatokat érdemes keresnie. Igen, létezett ilyen is: a GT350-eshez opcionálisan elérhető kiegészítő volt a Paxton kompresszor, ami jelentősen megdobta az egyébként sem szerény teljesítményt.

Most egy ilyen, a Shelby-nél gyárilag – már amennyiben gyárinak tekintünk egy átalakított Fordot – kompresszorral szerelt, 1967-es darabot kínálnak eladásra. Abban az évben mindössze 35 Paxton kompresszoros darab készült, ezt itt a 02311-es számú.

A Shelby GT350-es 4,7 literes, szívó V8-asa alapból 310 lóerőt tudott, kompresszorral azonban már 394 lóerőt hoztak ki belőle. Ez még most se kevés, 56 évvel ezelőtt viszont kimondottan ördögien soknak tűnhetett. Nem véletlen, hogy akkoriban ez volt a leggyorsabb utcai Mustang: nagyjából 5 másodperc alatt gyorsult 100 km/h-ra, a végsebessége pedig 250 km/h körül alakult.

Ez a példány azon túl, hogy baromi ritka, csodálatosan szép állapotban van. Ez azonban nem meglepő, hiszen egy nagyjából 300 ezer dolláros, azaz több, mint 100 millió forintos felújításon van túl. A wallingfordi Cobra Automotive-nál újították fel és a munkálatok nem kevesebb, mint 2000 munkaórát emésztettek fel.

Megvannak a gyári, csak ebben az évben használt dísztárcsák, sőt, még korhű, Goodyear gumikat is kapott. A fekete beltér különösen adja a világos fából készült kormánnyal. A tökéletes állapotú, piros Shelby-re nem nehéz vágyni, megvenni már annál nehezebb feladatnak ígérkezik.

A csodálatos Shelby Mustangot a Mecum aukciós oldalon hirdetik és a ritkasága, illetve az állapota alapján várhatóan igen magas áron kel majd el. Licitálni május 11-e és 20-a között lehet majd.

Forrás: Mecum Auctions